Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 975 хиляди лева ще постъпят в Ловешка област по схемата „Обучения и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси

Снимка: Полина Тодорова

Близо 975 хиляди лева ще постъпят в Ловешка област по схемата „Обучения и заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Първият етап на реализацията на схемата стартира на 16 май.

Средствата ще бъдат разпределени между 200 работодатели от  региона, заявили желание да наемат трайно безработни по определени критерии, утвърдени от министъра на труда и социалната политика.

Приоритетните целеви групи са безработни лица с основно или по-ниско образование, продължително безработни с регистрация в дирекции „Бюро по труда” от 12 и повече месеци, безработни лица на възраст над 54 години.

Максималният брой лица, които могат да се наемат от страна на един работодател, е шест.

 По схемата  се осигуряват разходите за трудови възнаграждения до 12 месеца  при покриване на 100% от сумата на минималния осигурителен доход за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Одобрени за  финансиране са 32-ма работодатели.
Съставен е и резервен списък на работодатели,  за които не е достигнало финансиране.

Във втория етап на заявилите участие безработни над 29 години ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!