Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото за смъртта на новородено в тетевенската болница

Съдът в Ловеч не произнесе присъда срещу лекарката Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено в тетевенската болница. Делото беше отложено поради отсъствието на едно от вещите лица, изготвили петорната експертиза по случая. Инцидентът стана през април миналата година, а бебето почина в болницата в Плевен, където беше откарано по спешност след раждането.

На днешното съдебно заседание бяха разпитани лекарите и медицинските сестри, присъствали на раждането. Началникът на детското отделение в тетевенската болница Павлинка Нешева обясни как обвиняемата доктор Байчева е сформирала екипа си:

Каза ни, доктор Нешева, ще правим спешно секцио на мъртъв плод. Роди се в крайно тежко състояние, но имаше сърдечна дейност, но нямаше дишане.

Доктор Байчева отново отказа да говори за случилото се, но отрече да коментира твърденията на част от свидетелите:

Аз знам какво съм им казала. Как след една година един свидетел ще помни неща, които не са в неговата професионална компетентност?!

Адвокатът на обвиняемата посочи, че вината за случилото се е в системата на здравеопазването:

Ако екипът се беше събрал в рамките на 5-10 минути и бяха на разположение, а не да ходят да ги търсят из града, да ги ловят и да ги викат, бебето нямаше да бъде в това състояние.

Родилката Наташка Габровска е категорична, че виновна за смъртта на бебето е доктор Нина Байчева:

Тя не направи нищо, за което да се хвана, че тя поне е опитала. Грубото й отношение...

На следващото съдебно заседание, насрочено за 11 юли, ще бъдат разпитани допълнително още трима свидетели, както и лекарят, приел новороденото в плевенската болница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!