Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Начев: За този голям брой слаби оценки в страната не бива да се винят само учениците и учителите

Снимка: БГНЕС

За нов регламент при провеждане на приемните изпити за осми клас настоява началникът на Инспектората по образованието в Ловеч Еленко Начев. Призивът му е по повод ниските резултати на националното външно оценяване за седмокласниците. Средната оценка по български език и литература в Ловешка област е 3,76, а по математика -  едва 3,14.

Повече от 1/3 от седмокласниците в област Ловеч са получили слаби оценки (двойки) на изпита по математика, почти 30% са изкарали тройки. Шестиците по математика са едва 12, което е малко над 1%.

Резултатите по български са по-добри, но и там има много пропуски, съобщиха от РИО – Ловеч. 

За този голям брой слаби оценки като цяло в страната не бива да се винят само учениците и учителите, а и задачите, които са предложени за решаване на децата, в определена степен не са в пълно съответствие с това, което се изучава в училищния курс по математика, посочи като част от причините за ниските оценки Начев.

684 ученици от Ловешка област са издържали успешно и двата задължителни изпита и имат право да подават заявления за  участие в класирането за прием в  25-те профилирани и професионални паралелки след седми клас в областта.  Документи ще се приемат от 16 юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!