Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косовският Дрита първи съперник на Марица

Както стана ясно при тегленето на жребия късно снощи, първи съперник на Марица (Пловдив) при историческото първо участие на Жълто-сините в Шампионската лига ще бъде косовският Дрита (Гниляне) .

Клубът е основан в тогавашната Югославия през 1982 година. Още далеч преди да получи държавна независимост, Косово създава свои волейболна федерация и волейболни първенства през 90-те години на миналия век и отборът от Гниляне печели пет поредни златни дубъла (титла и купа) от 1992 до 1996 година. Първия си трофей във вече независимо Косово женският тим на Дрита печели през 2014 година, когато става носител на националната купа. През 2015 година Дрита печели купата и суперкупата на Косово, а през 2016 година се цели в златен требъл, след като вече триумфира като шампион и носител на купата на страната. Гордост за клуба е и откритата през 2010 година в присъствието на американския национал Доналд Суджо волейболна академия Дрита, чиято цел е да създава собствени кадри за представителните отбори.

Ако българският шампион успее да преодолее косовския, ще се изправи срещу един от най-добрите женски клубни отбори в света – Еджзаджъбашъ ВитрА (Истанбул).  Турският гранд едва ли има нужда от представяне.  Достатъчно е само да се спомене, че е настоящ световен клубен шампион от 2015 година, както и европейски клубен шампион от същата година.

Ако все пак Марица успее да преодолее и именития турски тим, ще трябва да се изправи и пред още едно препятствие по пътя към груповата фаза на Шампионската лига.  Това ще бъде победителят от двубоя между беларуския Минчанка (Минск) и финландския ХПК (Хямеенлина).

В случай, че пловдивчанки бъдат елиминирани от Шампионската лига от който и да е от изброените отбори, те ще продължат евроучастието си във втория по сила клубен турнир – за Купата на ЦЕВ, който започва през декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ботев Пловдив официално осъществи трансфер в Серия А

Ботев Пловдив официално осъществи много силен трансфер. „Канарчетата“ продадоха младия защитник Димитър Папазов на участника в Шампионска лига и Серия А Болоня. През изминалия сезон крайният защитник дебютира и за първия тим на „канарчетата“. Папазов взе участие в общо 18 мача в първенството и за Купата, като в 8 от тях започна като титуляр. С..

публикувано на 17.07.24 в 18:03

Шампионките от Марица привлякоха Ралина Дошкова

Марица (Пловдив) осъществи нов трансфер през това лято и привлече диагонала Ралина Дошкова. Диагоналът е бронзова медалистка от Световното първенство до 17 години с националния отбор до 17 години. Била е част от всички възрастови групи на националния отбор През миналия сезон новата волейболистка на Марица игра в чешкия елитен Сокол (Фридек-Мистек)...

публикувано на 17.07.24 в 17:58

Равностойна група за Марица в Шампионската лига

Волейболният шампион при жените Марица (Пловдив) ще играе в Група "А" на Шампионската лига, отреди жребият.  Тимът бе поставен в трета урна и негови съперници са италианският Караро Имоко Конеляно, полският Девелопрес Жешув, както и победителят от двубой между поставения Волунтари от Румъния и Работнички Скопие от Република Северна Македония...

публикувано на 16.07.24 в 18:03

Димитър Кузманов с победа на Чаланджър в Астана

Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд от 41 хиляди долара.  Поставеният под номер 3 в схемата българин победи Мойрани Бузиге (Австралия) с 6:1, 7:6(6). Срещата продължи 92 минути. Кузманов доминираше изцяло в първия сет, но във втората част се стигна до..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Ботев слага видеостена за мача с Марибор

Ботев ще предостави възможност на своите привърженици да изживеят заедно емоциите и от реванша с Марибор в четвъртък (18 юли). Всеки фен може да заповяда на стадион “Христо Ботев“, където ще бъде поставен специален голям екран, на който привържениците заедно да изгледат двубоя от Словения. Входът е напълно безплатен, а поставеният за целта на събитието..

публикувано на 16.07.24 в 17:57