Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив вече е мажоритарен собственик на Свободната безмитна зона в града

Снимка: БГНЕС

С дял от 86% от капитала, община Пловдив вече е мажоритарен собственик на Свободната безмитна зона. Това стана с безвъзмездно прехвърляне на 46 на сто държавни акции към 39-те процента, които се държат от общината. Подпис под споразумението поставиха финансовият министър Владислав Горанов и кметът Иван Тотев.

Свободната безмитна зона в Пловдив е едно от най-апетитните предприятия, постоянен ръст на печалбите и постоянен инвеститорски интерес, заяви кметът на Пловдив:
Към настоящия момент "Свободна зона"- Пловдив е със запълнен капацитет на 100% от наематели. Има над 1 700 000 лева в дружеството, което дава въможност на община Пловдив много лесно да инициира следващите стъпки за разширение на складовата база, а в следващите години община Пловдив ще може да приобщава и допълнителни общински терени, за да се стартират и различни производствени процеси.

Пловдивският регион става все по-конкурентен в национален мащаб с вътрешен продукт от 6 милиарда евро годишно. Част от икономическия потенциал се дължи и на капацитета на летище Пловдив, подчерта Менда Стоянова в качеството си на депутат от Пловдив и радетел за постигане на споразумението:
Целта е чрез безмитна зона да осигуриме и свободна зона на бъдещите инвеститори на летище Пловдив, което също е един допълнителен бонус, който вече можем много пряко да осъществим.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че днешният акт е постигане на баланс в политиката на държавата за подкрепа на икономическото развитие на отделните региони в страната:
Имаме една ревност в правителството между привържениците на Южна и на Северна България, но ще успяваме да намерим баланса, така че откровено мога да кажа като човек, роден в Северна България, че онзи край изостава повече и ще трябват наистина повече усилия в развитието му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!