Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин разпореди внезапна проверка на руската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният главнокомандващ на руската армия Владимир Путин даде нареждане да започне извънредна проверка на личния състав и въоръжението на страната. Проверката ще продължи 8 дни и по предварителни разчети ще завърши на 22 юни, когато се навършват 75 години от нападението на нацистка Германия над тогавашния СССР.

Заповедта бе съобщена от военния министър Сергей Шойгу, като целта е да се установи каква е мобилизационната възможност на руската армия, състоянието на резервните формирования и местата, където се съхраняват военните запаси и техника. Друга цел е доколко военните, регионалните власти и местните военни управления могат да организират полеви пунктове за управление на отделните видове части с акцент върху използването на армията в различни кризисни ситуации.

Внезапните проверки бяха възобновени с идването начело на отбранителното министерство на Шойгу през 2012 година, а последното подобно мероприятие беше разпоредено в Южния и Централния военни окръзи на Русия през зимата на тази година.

В последно време годишно в страната се провеждат повече от 3 хиляди учения на различно равнище с цел поддържане на боевата готовност.

Според проведено наскоро обществено проучване за това дали НАТО е враг на Москва, утвърдително са отговорили 93% от хората.

Руския общественик Леонид Гозман реагира остро по време на телевизионно предаване на репликата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, че "танковете нямат нужда от виза", с което си навлече гнева на близки до Кремъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!