Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С референдума Великобритания скача в неизвестното

Програмният директор на ЦЛС Антоанета Приматарова- политолог със сериозна експертиза по темите на Европейския съюз обяви, че основните рискове на предстоящия във Великобритания референдум за оставане в Европейския съюз са свързани с неяснотата, която ще настъпи при решение – "Еxit".

Приматарова обясни, че за разлика от други обществени допитвания за това не е предвиден праг на участие, който трябва да бъде преодолян, за да бъде признат референдума и решенията му да станат задължителни. И трима да гласуват – това може да реши бъдещето на страната и на ЕС.

Самите британци не се особено наясно в какви срокове и с какви точно позитиви или негативи за тях би била свързана процедурата на напускане. В същата степен това се отнася и до работещите и учещи на острова чужденци, в това число- българи.

За ЕС пък също предстои тежък дебат- не само заради опасенията Brexit да стане заразителен, но и по отношение на финансовата стабилност. Според Приматарова не било редно Великобритания да иска да остане част от общия пазар ако реши политически да напусне съюза и по този начин да ползва само облаги, но не и задължения.

Основният фактор, който ще реши изхода от референдума е възрастта- посочи експертът. 

Младите виждат бъдещето си в ЕС, за напускане са по- възрастните.


Още от категорията
Георги Веснаков

Да уважаваме това, че у нас COVID-19 се развива по-леко

"В Кувейт около 90 хиляди са болните от коронавирусна инфекция. От 13 март до преди около 10-тина дни имаше извънредно положение. То включваше полицейски час, което означава, че човек не може да излезе никъде, освен за неотложни нужди. Но и сега в магазина влизаш с маска и ти мерят темпеатурата". Това разказва поетът и художник Георги Веснаков,..

публикувано на 25.09.20 в 17:02

От общественото поведение зависи развитието на Ковид 19

Тезата, че разпространението на коронавируса не зависи от самия вирус, а от нашето отношение към него, е на д-р Александър Симидчиев, член на Националния кризисен щаб  и председател на сдружение "Въздух за здраве". „Вирусът се движи от поведението на хората,и от предпазните мерки, доколко ги  спазваме“, каза пулмологът и определи..

публикувано на 25.09.20 в 15:57

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.   Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е..

обновено на 25.09.20 в 15:47

Разкриват тайните на Златния град на траките край Карлово

Започна архитектурното заснемане на разрушената храмова постройка, разкрита през 2008 година в Тракийския селищен център край село Васил Левски, известен като Златния град.  Проучванията в него започват през 2005-та, като миналата година община Карлово отпусна средства за теренни и геофизични проучвания.  В заснемането сега участва преподавателката..

публикувано на 25.09.20 в 13:46

Български компании вече са основни инвеститори в ТИЗ

За икономическата среда в региона, за силните нови проекти, които водят инвеститори дори в ковидкризата, говорим с инж.  Пламен Панчев , създател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Той представи новата фабрика за 30 млн. лева в община Марица и най-модерния обучителен център за ученици в България, казваме и какво прави България по Зелената сделка, с..

публикувано на 25.09.20 в 09:44