Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С референдума Великобритания скача в неизвестното

Програмният директор на ЦЛС Антоанета Приматарова- политолог със сериозна експертиза по темите на Европейския съюз обяви, че основните рискове на предстоящия във Великобритания референдум за оставане в Европейския съюз са свързани с неяснотата, която ще настъпи при решение – "Еxit".

Приматарова обясни, че за разлика от други обществени допитвания за това не е предвиден праг на участие, който трябва да бъде преодолян, за да бъде признат референдума и решенията му да станат задължителни. И трима да гласуват – това може да реши бъдещето на страната и на ЕС.

Самите британци не се особено наясно в какви срокове и с какви точно позитиви или негативи за тях би била свързана процедурата на напускане. В същата степен това се отнася и до работещите и учещи на острова чужденци, в това число- българи.

За ЕС пък също предстои тежък дебат- не само заради опасенията Brexit да стане заразителен, но и по отношение на финансовата стабилност. Според Приматарова не било редно Великобритания да иска да остане част от общия пазар ако реши политически да напусне съюза и по този начин да ползва само облаги, но не и задължения.

Основният фактор, който ще реши изхода от референдума е възрастта- посочи експертът. 

Младите виждат бъдещето си в ЕС, за напускане са по- възрастните.


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18