Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения срещу нападателя на британската депутатка Джо Кокс, която почина от раните си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смърт за предателите, свобода за Великобритания, заяви при явяването си в съда Томас Меър. Думите му бяха в отговор на въпрос на магистратите как се казва.  Срещу 52-годишния мъж бяха повдигнати официално обвинения след убийството на проевропейски настроената депутатка Джо КоксТя бе простреляна и намушкана пред библотеката в родния й град Бърстол, в Западен Йоркшър, преди среща с нейните избиратели в четвъртък. Меър се изправи пред съда в Уестминстър, където му бяха предявени и други обвинения, включително нанасяне на сериозни телесни повреди на човека, опитал се да защити депутатката по време на нападението, и притежание на огнестрелно оръжие. От полицията съобщиха, че раненият 77-годишен човек все още е в болница, но състоянието му е задоволително. 
Полицията установи също, че Томас Меър е имал в миналото връзки с неонацистка организация. 
Междувременно от Даунинг стрийт отговориха на изнесена информация в „Дейли телеграф“ от пожелала анонимност консервативна депутатка, че в писмо до премиера Дейвид Камерън тя е изразила загриженост за сигурността на нейни колеги и за нападения лично срещу нея. В декларация на кабинета на премиера се казва, че той е отговорил на писмото на депутатката, министърът на вътрешните работи е имал среща с нея и са били взети адекватни мерки за защитата й. Убийството на Джо Кокс обаче отново повдига сериозни въпроси около сигурността на депутатите, въпреки изключително строгите закони в страната за притежаване на огнестрелно оръжие.
Атаката предизвика шок на Острова и доведе до спирането на кампанията за референдума за членството на страната в Европейския съюз. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!