Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещат лятото на Зайчи връх в резервата "Кабиле"

Снимка: архив

За седма поредна година астрономическата обсерватория в Ямбол организира посрещане на лятото на Зайчи връх в Националния археологически резерват "Кабиле". Очаква се до древното светилище да се изкачат стотици жители на Ямбол и региона. 


Денят ще започне още преди 5.00 сутринта, когато ентусиасти от целия регион ще потеглят към тракийското светилище на Зайчи връх, което е част от култа към слънцето и представлява древна обсерватория. 

Директорът на обсерваторията Юлия Върбанова отбеляза, че всъщност утре не е първият летен ден, но посрещането на изгрева е посветено на:
Празникът на Ямбол съвпада, затова правим и посрещането на астрономическото лято. Реално то настъпва на 21-и, в 1.41 часа

Първият слънчев лъч в деня на лятното слънцестоене преминава през вдълбан в скалите улей и огрява образа на тракийската богиня Кибела, врязан в скалата. Така древните траки са разбирали, че идва време за жътва. Тракийското светилище има и доказан геомагнитен ефект. Учени са установили, че ако 10-15 минути човек престои в улея между две скали се нормализира кръвното му налягане и физическото му състояние. Първият слънчев лъч утре трябва да се появи в 5 ч. и 35 минути.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!