Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът на учителите - вдъхновение или "скъпо Нищо"

Когато на образованието започне да се гледа като на надеждна инвестиция, тогава държавата ще  бъде спокойна и сигурна за своето бъдеще. За образователните промени, свързани с новия закон за училищното образование, който влиза в сила на 1 август 2016 г. , образователните стандарти, новите учебни  програми и мисията да си учител в българското училище ще разговаряме  след Националния учителски събор в арена „Армеец“ с Росица Щерева – учител в ОУ „Яне Сандански“ – Пловдив

След вчерашната среща съм обнадеждена, че ще успеем да разбием „стената“.  Аз присъствах на този събор, тръгвайки от думата „мисия“. Зададохме си въпроси: Какво означава мисията да си учител – знаем ли кои сме, знаем ли какво искаме да правим в обществото, знаем ли нашите цели, стратегии, какви резултати искаме да постигнем? Тръгнах си с убеждението, че отговорите на тези въпроси са ясни – Ясно е, че трябва да стъпим на новия закон за образованието, за да можем да постигнем тези стратегии и цели, заяви Росица Щерева.

Тя подчерта, че новостите се състоят в това, че вече съществуват държавни образователни стандарти, които са основни стратегически цели в работата на учителите. Те дават възможност за свобода за редица инициативи в училищата – училището може да избира програмата си, по която да работи, както и предпочитаните  от учителите  учебници за преподаване. Освен това се дава възможност  за развитие на иновативни училища, което е съвсем ново за нашата образователна система. Останах с впечатление от разговорите с колегите на събора, че тези хора – 12 000 колеги са готови заедно с екипите им в училище да вървят заедно по начертания път, заяви Щерева.

По думите й присъстващите на форума учители са  показали, че осъзнават, че им е необходима силна мотивация за работа, каквато в момента липсва на българския учител. Българският учител е готов да повишава непрекъснато квалификацията си и ако работи по образователни европейски програми с осигурени средства, със сигурност ще работи за нивото на своята квалификация, подчерта Щерева. Тя обаче уточни, че подробностите по прилагането на реформата в системата на  образованието не са били обект на събора. Свободата, която учителите получават, за да направят избора на помагала и начин на работа, като се съобразяват със спецификата на училището, децата, техните интереси и нужди, е много добра, заяви още Росица щерева.

За събора имаше и оценки, вариращи от ирония над формата, до пълно отричане на смисъла му. 

Със събирането на 12 000 учите „МОН успя да произведе най- скъпото нищо“ е една от тях

Според Явор Ганчев от Националната мрежа на родителите акцията на просветното министерство е показала поведение към учителите като към крепостни селяни - безцелно пресичане на държавата за няколко часа, в което да слушат речи, без възможност за дебат дори.

По неговите думи въпреки новия закон, реформа в образованието няма. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09