Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една вечер в Детското спешно на болница "Свети Георги"

| обновено на 21.06.16 в 17:21

Напрежение, болни деца, изнервени родители и медицински персонал, който е изправен пред дилемата – да лекува малки пациенти или да се брани от гнева на чакащите.

Такава е картината, но не обрисувана в  екшън сценарий, а от родители, чиито деца попадат по спешност в Детското спешно отделение на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив. 

На нея се натъква и адвокат Вангел Колев, когато неговият син е откаран с линейка по спешност в отделението. Датата е 20 май, но споменът повече от ясен:„Закара ни линейка на Спешна помощ в Детското спешно отделение на булевард „Васил Априлов“. Влязохме бързо. Кабинетът е една стая с четири легла. И тогава се почна чакане от 2 часа и половина. Преди да влезем вътре забелязах, че на вратата има дупка. Попитах лекарката и сестрата от какво е тя. Те ми обясниха, че това се е случило преди час от баща, който е ударил вратата с юмрук“ .

Снимка

Изненадите обаче не спират до тук. Оказва се, че в Спешното детско отделение, което обслужва цяла Южна България, на дежурство е само един лекар, една медицинска сестра и една санитарка, заяви Вангел Колев. „Работеха под огромен стрес. Вратата непрекъснато се отваряше от родители, чиито деца чакаха да бъдат приети. Всички бяха притеснени. Наложи се да изляза вън и да ги спирам. Не е нормално един лекар, една санитарка и една медицинска сестра да отговарят за цял Пловдив и околните села“, разказа бащата.

Вангел Колев е категоричен, че лекарите от Детското спешно приемно отделение вършат добре своята работа. Независимо от  максималния стрес. „Най-нормалното нещо, когато става въпрос за здравето на детете, е то да бъде максимално бързо прегледано. Аз не се съмнявам, че то ще бъде компетентно прегледано. Но да те закара линейка и да стоиш два часа, докато дойде реда на детето си, малко обезсмисля бързината на лекарите от Спешната помощ. 

Лекарката в отделението в никакъв случай не е стояла. Тя преглеждаше четири деца едновременно. Имаше едно дете, което беше със стомашен проблем. Лекарката поиска малко хляб и сестрата си даде сандвича, който носеше от дома си. Не успя да вечеря. И през цялото време тези хора се чувстваха застрашени“, обясни Колев.

Напрежението бързо расте вечерта на 20 май, което налага и намесата на охранители. „Някоя от трите дами натисна паник бутона и тогава пристигнаха охранители, които много бързо нормализираха обстановката. Недоумявам...как в 21 век може да се случват такива неща на деца?“, пита Вангел Колев. 

От Детското спешно отделение твърдят, че спешните пациенти са приоритет

Шефът на Детско спешно отделение доктор Светлана Атанасова поясни, че делничните дни вечер дежури един екип, а в празничните, както и в събота и неделя  - два. „Това отговаря напълно на условията на медицинския стандарт. В нашето отделение идват пациенти от цяла Южна България, но спешен прием в региона е регламентиран не само в нашата болница. 

Такъв може да се осъществява в Окръжна болница, „Пълмед“ и във всички структури за неотложна медицинска помощ, които имат сключен договор с общопрактикуващите лекари. Но повечето родители не знаят това. През почивните дни, когато при нас потокът от пациенти е два пъти повече, ние имаме по два екипа. А в работните дни – по един екип. Имаме и лекари на повикване, ако се наложи. При нас попадат и много пациенти, които са с неотложни медицински проблеми. Те могат да бъдат преглеждани във всички болници, които имат спешно отделение“, обясни доктор Атанасова.  

Снимка

По тази причина, че средно едва 10% от всички преминали малки пациенти в Детското спешно приемно отделение на Университетска болница „Свети Георги“, са действително спешни случаи."Останалите обаче ние не можем да върнем. Трябва да ги прегледаме и тях", обясни доктор Атанасова.

Тя подчерта, че спешните случаи са с приоритет. „Не е имало дете, което да е чакало 2 часа. Но това само е накарало една част от децата, които не са били толкова спешни, да чакат малко повече. Предимство в спешните отделения имат спешните пациенти. И трябва да отбележим, че спешните пациенти при нас се преглеждат толкова бързо, колкото е необходимо“. Доктор Атанасова отрече да има ситуации, в които четири деца се преглеждат едновременно.

От ръководството на Детско спешно отделение признаха, че на нощните дежурства няма физическа охрана, а само паник бутон, който се използва при необходимост. Въпросът за 24 часова охрана е поставен на дневен ред и чака решение.

ОТ УМБАЛ "Свети Георги" увериха, че се готви разширение на Детското спешно отделение

Потърсихме и ръководството на Университетска болница „Свети Георги“ за да разберем как и кога могат да се подобрят условията в Детското спешно отделение на лечебното заведение. Оттам ни изпратиха официално становище, в което се признава, че проблемите с пространството и с разположението на Детското спешно отделение са сериозни, тъй като сградата, в която се помещава, е много стара - строена преди 50 години. По тази причина – вътрешната архитектура и разпределението на помещенията не са разчетени за пациентопотока и капацитета на клиниката в днешно време.

Снимка

За да се решат проблемите се изисква цялостно преустройство и осигуряване на повече пространство за приемна и кабинети. Това обаче може да се случи само, ако се пристрои югозападният дял на сградата с нови помещения, вход и пътна връзка откъм улица „Любен Каравелов“, което ще струва около 6 милиона лева - сума, която ръководството се опитва да осигури от няколко години. През две хиляди и единайста година са направени и първите стъпки от страна на болницата, а именно изработка на технически проект за строителство. 

Оказва се обаче, че в базата на булевард „Васил Априлов“, Университетска болница „Свети Георги“ не притежава собствена земя, а само сгради. По тази причина преустройството не може да се осъществи без съдействието на собственика на поземления имот, който в случая е Медицински университет-Пловдив.  Добрата новина е, че ръководството на висшето учебно заведение вече е съгласно да подкрепи идеята за отдаване под наем на част от терена, който е необходим за изпълнение на проекта за разширение и обновяване на Спешното детско отделение. 

От Университетска болница смятат, че  до края на тази година или най-късно – в началото на следващата ще бъде осигурен необходимия финансов ресурс и обновяването на клиниката ще стане факт. Остава да се надяваме – всички ние, заедно с родители, деца и лекари, че сагата ще приключи скоро. Или поне в рамките сроковете, за които ни уверяват от УМБАЛ „Свети Георги“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12