Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нито Борисов, нито Горанов мислят това, което говорят

Снимка: БГНЕС

Убедена съм, че нито премиерът, нито министърът на финансите мислят това, което говорят! Това заяви лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод коментарите на премиера Бойко Борисов за обявеното 10%-тно увеличение на учителските заплати от догодина, наричайки ги „добро пожелание“.

Аз съм дълбоко убедена, че министър Кунева като вицепремиер ще направи всичко възможно за да се получи увеличението, когото започне бюджетната процедура за 2017. Като вицепремиер  се надявам, че тя знае какво казва. Министър Кунева защитава бюджета на образованието така, както  военният министър защити бюджета на МО, допълни Янка Такева

Относно реакцията на финансовия министър и на премиера, Такева заяви, че реакцията е на политици и не бива да ни учудва.

Това са премиер и вицепремиер и  накрая те ще стигнат до консенсус.  Накрая при разпределението на парите  би трябвало да се вземе предвид най-голямата сфера, от която зависи бъдещето на държавата. Няма никой интерес да си развалят отношенията с учителите. Въпросът е, че не се реагира така  към едно съсловие, което е най-важното съсловие в обществото.  Ние имаме две конфедерации, които ще ни помогнат, категорична е Такева.

Според синдикалния лидер изказването на Меглена Кунева в никакъв  случай  не е популизъм.

Тя уточни, че ще се води битка на най-високо равнище

Исканията са насочени към увеличаване на парите като цяло. Това е част от колективния трудов договор. До 2018 година от синдикатите ще настояваме бюджета за образование да е не по-малко от 4,5 % от БВП. Ние сме си направили разчетите и това е реалистично искане, допълни синдикалният лидер.

По думите й на събора са дискутирани много важни въпроси - държавните образователни стандарти,  учебните планове, съдържанието,  учебниците и регулацията им, делегираните бюджети и промяната на филосовията на  финансирането на училищата и детските градини. 

На практика това означава, че бюджета на училището не може да се определя само на  база  броя на децата. Трябва да има и допълнителни критерии-  като отдалеченост на училището, брой на паралелките, вида на училището и т.н.. Трябва да има и допълнително финансиране, свързано с качеството на образованието. Това е много важно и се надявам тук да ме чуят и премиерът и финансовият министър, че трябва да  променят филосовията  на делегираните бюджети, обясни Янка Такева

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Форум Север проучват през юли археолозите в Пловдив

Археологическо лято 2020 в Пловдив, или над какво работи през юли екипът на археолога  Мая Мартинова . Тя и колегите й вече проучват Форум Север до Централна поща. Той е част от проекта за площад Централен. Разкопките там започнаха миналата седмица и ще продължат до началото на август. Целта е максимално разкриване на най-ранните културни пластове..

публикувано на 07.07.20 в 09:04

В Пловдив не спазваме мерките за борба с Ковид-19

Извънредната епидемична обстановка остава до 31 юли. Болниците очакват втора сериозна вълна, тенденцията е за повече заразени млади хора с Ковид-19. Ще затворят ли баровете и стадионите, как да се ограничи епидемията, разговор по темата с д-р Христиана Бацелова - специалист по Епидемиология на инфекциозните болести в Медицински университет Пловдив...

публикувано на 07.07.20 в 08:59

Забраната на масовите събирания ще ограничи COVID-19

Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население - по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб. Областният управител Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че  предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като НОЩ обяви, че ще се дадат повече възможности на..

публикувано на 06.07.20 в 16:32

Видеоконференциите заменят бизнес пътуванията

"Има доста основания да смятаме, че част от бизнес пътуванията са излишно харчене на пари, тъй като същата работа може да се свърши с  видеоконференция. Ако това бъде възприето от широк кръг компании, то ще означава доста сериозен спад на бизнес пътуванията и отражение върху  авиацията, услугите,  доставките, хотелите и конферентните зали"...

публикувано на 06.07.20 в 16:28

Случаите на Covid-19 ще се увеличават, трябва да се пазим

„В моята практика има само два случая с потвърдена диагноза Covid-19. Предполагам, че броя ще се увеличава. Защото колкото повече са заразените, толкова по-голяма е контактната група. Трябва да се примирим с факта, че случаите ще се увеличават. Това ще се случва докато броя на невъзприемчивите нарасне. Трябва да се научим да се пазим – както..

публикувано на 06.07.20 в 16:22