Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин отново настоя за извънблокова и колективна система за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В обръщение пред Държавната дума руският президент Владимир Путин заяви, че НАТО засилва агресивните си действия близо до руските граници и Москва. Путин отново припомни идеята си да се създаде извънблокова и колективна система за сигурност в борбата срещу тероризма. Руският президент припомни историческата годишнина, свързана с датата 22 юни, когато хитлеристка Германия напада бившия Съветски съюз.

Обръщението на Владимир Путин пред Думата съвпадна със 75-годишнината от началото на Великата отечествена война за бившия Съветски съюз след нападението от хитлеристка Германия. В началото Путин предложи депутатите от Думата, за които това беше последният работен ден преди края на мандата им, да почетат с минута мълчание загиналите. По отношение на войната, в която загиват повече от 27 милиона съветски граждани, той каза, че виновни за започването ѝ са фашистите и тяхната идеология на ненавист към различните от тях, подчертавайки следното:

На днешния трагичен ден преди 75 години хитлеристка Германия вероломно нахлу на територията на Съветския съюз. Започна Великата отечествена война. В същото време, както е известно, много европейски страни бяха поробени от нацистите. Съветският народ пое върху себе си най-тежкия удар, но отговори на врага с единна мощна съпротива, като се бори до смърт в защита на родината.

Владимир Путин призова всички страни да се сплотят в борбата с международния тероризъм, който сравни с появата на нацизма преди Втората световна война в Европа, добавяйки, че днес НАТО засилва своята агресивна реторика и действията си срещу Русия:

НАТО засилва своята агресивна реторика и агресивните си действия близо до нашите граници. В тези условия, ние сме длъжни да обърнем специално внимание за решаване на задачата за укрепването на отбранителната готовност на нашата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!