Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в парламента отхвърли идеята за референдум на Веселин Марешки

Снимка: БГНЕС
Правната комисия в парламента отхвърли предложението на инициативния комитет на бизнесмена Веселин Марешки за провеждане на национален референдум.

Основният аргумент да депутатите е, че не са събрани нужните по закон 400 хиляди подписа за директно насрочване на референдума. Те отхвърлиха и един по един и петте въпроса за допитването. Въпросите са свързани с регулацията на пазара  на горива, премахване на ограничението едно лице да открива не повече от 4 аптеки, отпадане на държавната субсидия за партиите и коалициите; намаляване наполовина на броя на депутатите, както и опадането не техния имунитет.
Веселин Марешки напусна заседанието на комисията.
  
Правната комисия обсъди на второ четене и текстовете от Изборния кодекс, които засягат гласуването на нашите сънародници в чужбина. С 8 гласа "за", 0 "против" и 4-ма "въздържали се", народните представители приеха внесения от Цветан Цветанов и група депутати текст, според който общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35. Освен това, избирателните секции извън страната се образуват само в дипломатически или консулски представителства.

В държави членки на ЕС, когато не са в такива представителства, секции се създават при наличие на не по-малко от 60 избиратели.

С решение на Централната избирателна комисия, поне 60 избиратели са нужни и за разкриване на секция в страна, която не  в Евросъюза, когато секцията не се намира в консулство или посолство. Това обаче не важи за избора на членове за Европарламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!