Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов критерий за детски надбавки от днес

Повече семейства ще имат право от днес да получават детски надбавки.

Това става възможност с новия подоходен критерий, който влиза в сила от 1 юли. Също от днес започва и кампанията за подаване на документи за помощи за отопление през зимния период. За новите моменти и в двете кампании разговаряме с Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив.

Р.П.:Да започнем първо с промените, които носи днешният ден от гледна точка на детските надбавки?

Надя Танева: Да, от днес стартира промяната в Закона или доходният критерий за получаване на детски надбавки се завишава и става в размер на 400 лв. Тоест семействата до момента имаха право на детски надбавки, ако имат доход на член от семейството в размер на 350 лв, а от днес това вече става възможно за семействата, на които на член от семейството доходът е 400.

Р. П.: Правили ли сте сметка всъщност колко ще се разшири обхватът на правоимащите?

Надя Танева: Не, не сме правили тази статистика, тъй като ние нямаме информация все пак за доходите на семействата в града, но мога да ви кажа, че до този етап в Пловдив 24 хиляди деца получават детски надбавки. Очакваме разбира се да има завишение на децата и на семействата, които получават надбавките, но това разбира се само ни радва.

Р. П.: Има едно изискване в нормативните документи, а именно -  детски надбавки да получават само родители, които се ангажират и следят учениците им да ходят редовно на училище, т. е. при определен брой неизвинени отсъствия се спират детските надбавки. Последната статистика от вас каква е?

Надя Танева: През предходния месец 70 деца са били лишени от детски надбавки, но през зимния период статистиката е доста по-голяма – стигали сме до 280 деца но месец. Малко са децата и семействата от предходния месец, тъй като все пак беше и края на учебната година, по-малък месец беше, но все пак това е отговорност и на учителите, на директорите на учебните заведения, както и на Регионалния инспекторат, защото всъщност справката, която получаваме за неизвинените отсъствия идва от училищните ръководства. Искрено се надявам тази справка да е вярна. Разбира се, това е един мотив на родителите да ангажират децата си с учебния процес, но за съжаление той не винаги е ефективен. Голяма част от родителите се учудват, когато не получат детски надбавки или те просто не знаят, че децата им не посещават  училище. Друга част, това разбира се касае най-вече ромските квартали, родителите знаят, че децата им не посещават училище, но това, че няма да получат детски някак си не ги притеснява.

Р. П.: Т. е. няма напълно дисциплиниращ ефект?

Надя Танева: Според нас от справките, които имаме всеки месец,  в годините назад аз смятам, че дисциплината, която трябва да бъде наложена и мярката за наказание трябва да бъде по-стриктна, защото в момента спираме детските надбавки за един месец, ако детето следващия месец  посещава училище ние отново ги възобновяваме, а нашето мнение е, че наказанието трябва да бъде малко по-строго или за по-дълго време трябва да бъдат спрени детските надбавки.

Р. П.: И още един актуален въпрос, свързан с младите семейства, а именно еднократната помощ за първокласници. Започна ли вече кампанията за набиране на документи и какви са сроковете  и съответно там промяна има ли?
Надя Танева: Да, единствената промяна там е, че доходният критерий, който съответства на критерия за детски надбавки, се завишава на 400 лв. Стартира кампанията. Всички семейства, които получават детски надбавки и им предстои да изпратят първокласник на 15 септември, могат вече да подават в секторите за социално подпомагане необходимите документи. Крайният срок е до 30 октомври.

Р. П.: Какъв ще бъде размерът на помощта тази година, уточнен ли е?

Надя Танева: Да, уточнен е вече размерът, той ще бъде както беше и миналата година или 250 лева.

Р. П.: Още една кампания започва от днес, тя обаче касае подпомагането през зимните месеци за отопление.

Надя Танева: Да, така е. От днес стартира и една доста мащабна кампания - кампанията за отоплителен сезон 2016 - 2017 година. От днес започват да се подават документи при нас, срокът е до 31 октомври. Към момента размерът на помощта е като миналогодишния или 361 лв. Изискванията към кандидатите, към лицата, са еднотипни, като миналата година. Само да припомним те могат да кандидатстват за няколко вида подпомагане – за ел. енергия, за топлоенергия, газификация и най-желаното в Пловдив твърдо гориво. Твърдото гориво може да се получи по два начина – под формата на финансово подпомагане и под формата на заповедта, която се дава като вид ваучер и фирмите за твърдо гориво доставят твърдото гориво на семействата.

Р. П.: Имаше една идея за по-ниска тарифа на тока за социално слабите. Дали тя ще бъде въведена от новия отоплителен сезон, имате ли информация?

Надя Танева: Към момента приемаме документи по старата наредба. Защото първите документи, които са подадени при нас, срокът им за обработване, за посещение от социалните работници за анкета в семействата е 20-дневен, така че в момента работим по наредбата, която имаме. Ако има някакви промени, те ще бъдат известени.

Р. П.: От днес има леко увеличение на пенсиите с малко над 2 %. Това ще повлияе ли по някакъв начин на кандидатстващите за този вид помощи? Тоест част могат ли да отпаднат от подпомагане заради това минимално увеличение?

Надя Танева: Според мен това няма да повлияе твърде много, тъй като завишението не е драстично голямо. А миналата година, когато имаше увеличение, а също и великденски надбавки на пенсионерите, те просто не влязоха като доход към техния основен. Така че мисля, че и този път това няма да се случи и няма да има причина да се притесняват възрастните хора.

Р. П.: Може ли да кажем през миналия отоплителен сезон колко пловдивчани са получавали помощи за отопление?

Надя Танева: Да, разбира се, миналата година 7800 пловдивчани се възползваха от тази помощ. Почти половината от тях са кандидатствали за твърдо гориво. Това, което е хубаво е, че няма наказани, няма санкционирани. Тоест всички семейства са си използвали помощта по предназначение. 

Р. П.: Т. е. вече сложихме край на злоупотребите с помощите за отопление?

Надя Танева: Ние не можем да обходим 7800 семейства, но насрещните проверки и адресите, на които са били социалните работници, както и списъците, които се връщат при нас от дружеството ЕVN показват, че няма злоупотреби и нередности.

Р. П.: Благодаря ви за  това участие. Надя Танева – директор на Дирекция за социално подпомагане в Пловдив.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12