Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов критерий за детски надбавки от днес

Повече семейства ще имат право от днес да получават детски надбавки.

Това става възможност с новия подоходен критерий, който влиза в сила от 1 юли. Също от днес започва и кампанията за подаване на документи за помощи за отопление през зимния период. За новите моменти и в двете кампании разговаряме с Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив.

Р.П.:Да започнем първо с промените, които носи днешният ден от гледна точка на детските надбавки?

Надя Танева: Да, от днес стартира промяната в Закона или доходният критерий за получаване на детски надбавки се завишава и става в размер на 400 лв. Тоест семействата до момента имаха право на детски надбавки, ако имат доход на член от семейството в размер на 350 лв, а от днес това вече става възможно за семействата, на които на член от семейството доходът е 400.

Р. П.: Правили ли сте сметка всъщност колко ще се разшири обхватът на правоимащите?

Надя Танева: Не, не сме правили тази статистика, тъй като ние нямаме информация все пак за доходите на семействата в града, но мога да ви кажа, че до този етап в Пловдив 24 хиляди деца получават детски надбавки. Очакваме разбира се да има завишение на децата и на семействата, които получават надбавките, но това разбира се само ни радва.

Р. П.: Има едно изискване в нормативните документи, а именно -  детски надбавки да получават само родители, които се ангажират и следят учениците им да ходят редовно на училище, т. е. при определен брой неизвинени отсъствия се спират детските надбавки. Последната статистика от вас каква е?

Надя Танева: През предходния месец 70 деца са били лишени от детски надбавки, но през зимния период статистиката е доста по-голяма – стигали сме до 280 деца но месец. Малко са децата и семействата от предходния месец, тъй като все пак беше и края на учебната година, по-малък месец беше, но все пак това е отговорност и на учителите, на директорите на учебните заведения, както и на Регионалния инспекторат, защото всъщност справката, която получаваме за неизвинените отсъствия идва от училищните ръководства. Искрено се надявам тази справка да е вярна. Разбира се, това е един мотив на родителите да ангажират децата си с учебния процес, но за съжаление той не винаги е ефективен. Голяма част от родителите се учудват, когато не получат детски надбавки или те просто не знаят, че децата им не посещават  училище. Друга част, това разбира се касае най-вече ромските квартали, родителите знаят, че децата им не посещават училище, но това, че няма да получат детски някак си не ги притеснява.

Р. П.: Т. е. няма напълно дисциплиниращ ефект?

Надя Танева: Според нас от справките, които имаме всеки месец,  в годините назад аз смятам, че дисциплината, която трябва да бъде наложена и мярката за наказание трябва да бъде по-стриктна, защото в момента спираме детските надбавки за един месец, ако детето следващия месец  посещава училище ние отново ги възобновяваме, а нашето мнение е, че наказанието трябва да бъде малко по-строго или за по-дълго време трябва да бъдат спрени детските надбавки.

Р. П.: И още един актуален въпрос, свързан с младите семейства, а именно еднократната помощ за първокласници. Започна ли вече кампанията за набиране на документи и какви са сроковете  и съответно там промяна има ли?
Надя Танева: Да, единствената промяна там е, че доходният критерий, който съответства на критерия за детски надбавки, се завишава на 400 лв. Стартира кампанията. Всички семейства, които получават детски надбавки и им предстои да изпратят първокласник на 15 септември, могат вече да подават в секторите за социално подпомагане необходимите документи. Крайният срок е до 30 октомври.

Р. П.: Какъв ще бъде размерът на помощта тази година, уточнен ли е?

Надя Танева: Да, уточнен е вече размерът, той ще бъде както беше и миналата година или 250 лева.

Р. П.: Още една кампания започва от днес, тя обаче касае подпомагането през зимните месеци за отопление.

Надя Танева: Да, така е. От днес стартира и една доста мащабна кампания - кампанията за отоплителен сезон 2016 - 2017 година. От днес започват да се подават документи при нас, срокът е до 31 октомври. Към момента размерът на помощта е като миналогодишния или 361 лв. Изискванията към кандидатите, към лицата, са еднотипни, като миналата година. Само да припомним те могат да кандидатстват за няколко вида подпомагане – за ел. енергия, за топлоенергия, газификация и най-желаното в Пловдив твърдо гориво. Твърдото гориво може да се получи по два начина – под формата на финансово подпомагане и под формата на заповедта, която се дава като вид ваучер и фирмите за твърдо гориво доставят твърдото гориво на семействата.

Р. П.: Имаше една идея за по-ниска тарифа на тока за социално слабите. Дали тя ще бъде въведена от новия отоплителен сезон, имате ли информация?

Надя Танева: Към момента приемаме документи по старата наредба. Защото първите документи, които са подадени при нас, срокът им за обработване, за посещение от социалните работници за анкета в семействата е 20-дневен, така че в момента работим по наредбата, която имаме. Ако има някакви промени, те ще бъдат известени.

Р. П.: От днес има леко увеличение на пенсиите с малко над 2 %. Това ще повлияе ли по някакъв начин на кандидатстващите за този вид помощи? Тоест част могат ли да отпаднат от подпомагане заради това минимално увеличение?

Надя Танева: Според мен това няма да повлияе твърде много, тъй като завишението не е драстично голямо. А миналата година, когато имаше увеличение, а също и великденски надбавки на пенсионерите, те просто не влязоха като доход към техния основен. Така че мисля, че и този път това няма да се случи и няма да има причина да се притесняват възрастните хора.

Р. П.: Може ли да кажем през миналия отоплителен сезон колко пловдивчани са получавали помощи за отопление?

Надя Танева: Да, разбира се, миналата година 7800 пловдивчани се възползваха от тази помощ. Почти половината от тях са кандидатствали за твърдо гориво. Това, което е хубаво е, че няма наказани, няма санкционирани. Тоест всички семейства са си използвали помощта по предназначение. 

Р. П.: Т. е. вече сложихме край на злоупотребите с помощите за отопление?

Надя Танева: Ние не можем да обходим 7800 семейства, но насрещните проверки и адресите, на които са били социалните работници, както и списъците, които се връщат при нас от дружеството ЕVN показват, че няма злоупотреби и нередности.

Р. П.: Благодаря ви за  това участие. Надя Танева – директор на Дирекция за социално подпомагане в Пловдив.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15
Д-р Николай Болтаджиев

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти коментира в програма "Ден след ден" д-р Николай Болтаджиев от Съюза за стопанска инициатива, член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него винаги е имало трудности при договорянето на КТД и в..

публикувано на 04.06.24 в 16:03

Първи център за обучение по спешна хирургия в МУ-Пловдив

Първият час след катастрофа или инцидент е особено важен, това е т.нар. "Златен час". Тогава хирурзите спасят пострадалите най-ефективно, но се изисква бърза и компетентна реакция на всички медици. Световните стандарти днес приемат, че лекарите трябва да са преминали през програма за обучение при лечението на пациенти с травми в ранните етапи на..

публикувано на 04.06.24 в 15:23