Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската кампания може да е изключително динамична

В програмата на 4 юли говорим за българския феномен - 4 месеца преди президентския вот партиите да нямат обявени кандидати.

От ГЕРБ вече знаем, че силно свързан с партията ще е кандидатът им за президент, лявата фигура още се търси. Какви са възможни варианти  - интервю с политолога Борислав Ангелов.

Той посочи, че според него ще бъде много интересна ситуацията около това, дали някой от средите на референдумите ще издигне своя кандидатура за президентския вот.

В момента колкото и статично всичко да изглежда в България, ситуацията може да бъде изключително динамична и непредвидима по време на кампанията, каза още Ангелов.

Тъй като от години вие изследвате отношенията ни с Русия ще ви попитам как намерихте посещението на „Нощните вълци” в България като посещение на културно-исторически туристи или като провокация?

Борислав Ангелов: Самото посещение, самото действие на „Нощните вълци” като един мото клуб последните години се използва като част от политиката на Русия, наречена мека сила. Така че за мене и едното, и другото не отговарят на истината – това е просто ПР акция за показване на Русия по друг начин, по по-различен.

Р. П.: Нищо няма да произлезе от това посещение, просто една заявена ПР акция, но пък имаше напрежение, ние, българите веднага организирахме протест, контра протест.

Б. А.: Точно това показа, че всъщност обърна огромно внимание и бабите даже, които не знаеха какви са тези мотористи научиха вече кои са тези мотористи и се постигна един ефект, без да се дават средства и много други неща, а се показа, че в Русия все пак има едни мотористи, които обикалят Европа, ходят насам – натам, близки са до Путин, едно друго лице показват на руснаците, че не ходят на туризъм с танкова, ходят с мотори.

Р. П.: Те изрично казаха, че се гордеят, че ги свързват с Путин. Не случайно и тази линия беше защитена при това посещение, но от руснаците да преминем към това, което ни интересува днес и сега – казахме, че лявото все още няма своя кандидат, така е и в дясно, но с какво и интересна на вас, г-н Ангелов, тази ситуация, вие участвахте и в последния доклад на Института за стратегии и анализи, какво написахте там?

Б. А.: Това е един парадокс на практика се оказа, огромен парадокс, ние три месеца преди изборите нямаме кандидатура и то на водещи парламентарни формации – нито на водещата политическа формация в момента на сцената, нито на най-голямата опозиционна. Единствено имаме заявена кандидатура в патриотичния вот в лицето на Красимир Каракачанов, в другите формации нямаме и се получава едно гадаене на боб, един сблъсък на стратегии кога ще обявят кандидатите. В крайна сметка това е малко неуважително към самите избиратели и към ние, които наблюдаваме целия политически процес.

Р. П.: Неуважително казвате. Само неуважение ли е това или показва и друг ход на политическите партии?

Б. А.:  Има един страх, но все пак този страх според мене не може да се оправдава само с него, че като се пусне една личност започва да има медийни атаки срещу него от една или друга медийна групировка – това не може да бъде оправдание...

Р. П.: Моля да ни кажете за пространството на ГЕРБ и на дясното – възможна ли е там наистина единна дясна кандидатура, възможно ли е Борисов наистина да назове друг човек  за президент?

Б. А. : Възможно е, но не трябва изпускаме нещо, което се случи миналия месец – покрай Черноморската флотилия се изяви на практика и като кандидат за президент.

Р. П.: Така ли смятате?

Б. А: Моята позиция беше точно в тази посока.

Р. П.: Цветан Цветанов проследихте ли какво ни каза вчера, партиен член ще е кандидатът на ГЕРБ за президент?

Б. А. Очевидно е, че ще бъде изявена партийна фигура на ГЕРБ, известна, популярна, която няма да е рискова. В същото време ще бъде опознаваема, силно опознаваема и най-вече безпроблемна. ГЕРБ иска да влезе в изборите още със старта като победител.

Р. П.: А дама за кандидат за президент не допускате ли от тези среди?

Б. А.: Все по-малко според мене се намаляват възможностите да бъде дама кандидат за президент. Според мене кандидатът ще бъде мъж, но за вицепрезидент не се знае.

Р. П.: Кажете за лявото, Корнелия Нинова как се представя сега, във вашиядоклад какво посочихте като важно да се отбележи за нея?

Б. А.: Корнелия Нинова се утвърждава вляво, очевидно е, че тя даде един нов живец в БСП, те дръпнаха с нея и тя е една опция, която не бива да се изключва независимо от нейните индикации, че тя няма да участва в избора. В крайна сметка ако се наложи и се спрат на нея, тя ще поеме ролята – един малък римейк на изборите от 2002 г. може да се опита БСП да изиграе.  Много е важно какво ще покаже тяхното вътрешнопартийно допитване.

Р. П.: Те продължават май с това допитване?

Б. А.: То вече приключва и то някак си се затвори, остана вътре в самата партия, не такава беше целта на това мероприятие.

Р. П.: Сергей Станишев казва днес във вестниците БСП трябва да спечели изборите със силен кандидат. Това означава ли, че ще има прегръдка между БСП и АБВ?

Б. А.: Много е трудно да се получи това нещо. Разводът, който се получи между двете формации е трудно преодолим. Все още не е преодоляна тази болка от напускането на Първанов и на Румен Петков. Ще видим какво ще бъде самото проучване. Мен няма да ме изненада примерно патриотичните формации да са по-удачни за коалиране отколкото АБВ.

Р. П.: Патриотични имате предвид ВБРО, НФСБ и Атака нали?

Б. А.: В един момент и това няма да ни изненада, че самата членска маса на БСП ще покаже, че е по-склонна на тях отколкото към АБВ. Няма да се изненадам от такова нещо, макар че логиката показва по-скоро, че партньори на БСП да бъдат по-скоро АБВ и движение „21”. Тук има един много важен ключов въпрос, който възниква в БСП и той е за самата БСП и за самата левица – това е за нейния стратегически коалиционен партньор. От много време тя виждаше такъв партньор в лицето на ДПС, вече виждаме, че той не е, участието във властта ще се окаже изключително болезнено и отново сме на този въпрос – кой е ключовият стратегически коалиционен партньор на БСП. Желанието на електората е едно и на някои среди в БСП сами да поемат властта, но реалностите в политиката са друго.

Р. П.: А реформаторите? Трудно стигат там до обща кандидатура?

Б. А.: Там според мен ще измислят някаква обща кандидатура. Там има един друг въпрос, че  има едно политическо споразумение и то е за един пълен цикъл от избори и то приключва на практика с президентските избори. Въпросът за мене е какво ще последва след това.

Р. П.: Г-н Ангелов, моля да ми кажете какво е вашето мнение и за референдумите, които ни очакват.

Б. А.: Те ще бъдат интересни, защото референдума, който е на Слави Трифонов, а и другият референдум са заявка за по-дългосрочна игра. Много ще бъде интересно ако се издигне кандидатура от средите на някои от референдумите, която съумее да проведе кампания, може да размъти цялата ситуация по време на изборите. Колкото и статично да изглежда всичко ситуацията в България може да бъде изключително динамична  и да бъде много непредвидима по време на кампанията, това не бива да го изключваме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17