Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни: Великобритания навлезе в период на несигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка обяви мерки, които да гарантират, че британските банки ще могат да продължат да отпускат заеми, а застрахователите няма да се откажат от корпоративните си полици. "Банк ъф Инглънд" облекчи капиталовите изисквания за банките, което освобождава до 150 милиарда паунда за кредити. Наличието на тези пари в реалната икономика може да помогне, ако несигурността след референдума в полза на Брекзит доведе до забавяне в растежа. Гуверньорът на Централната банка Марк Карни обясни, че това е огромна промяна в политиката и около три четвърти от британските банки веднага ще имат по-голяма гъвкавост в осигуряването на средства за домакинствата и бизнеса. Той обаче допълни, че "Банк ъф Инглънд" няма да може да елиминира всички негативни последствия от решението за Брекзит.

Обединеното кралство навлезе в период на несигурност и значително икономическо приспособяване. Усилията на Английската централна банка няма да могат напълно и незабавно да компенсират пазарната и икономическа непредвидимост, която може да се очаква, докато това приспособяване продължава, обясни Марк Карни.

Английската централна банка очаква също проблеми на пазара на търговски имоти.

Сега е по-вероятно приспособяването при търговските имоти да затегне кредитните условия за британския бизнес. Потокът на чуждестранни капитали в търговски площи спадна с 50 процента през първото тримесечие на 2016 г. Обемът на транзакциите спадна допълнително през второто тримесечие. Освен това, броят на уязвимите домакинства може да се увеличи заради по-лошата икономическа прогноза и потенциално затягане на кредитните условия, допълни Марк Карни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

Юнкер: „Брекзит“ се оказа с тъжни герои

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер остро разкритикува британските политици Найджъл Фараж и Борис Джонсън като „тъжните герои“. Той направи това изявление по повод вчерашната оставка на Найджъл Фараж от лидерския пост на Партията за..

публикувано на 05.07.16 в 11:49

Брекзит ще се отрази и на българската енергийна система

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз ще окаже сериозно влияние за финансовите ресурси в енергийната система на България и ще доведе до намаляване на донорските програми, които влизат в бюджета на Евросъюза. Първите..

публикувано на 05.07.16 в 09:36

Брекзит може да разхлаби фискалната политика у нас

Главният икономист на една от водещите банки Кристофор Павлов анализира как Брекзит ще отрази на българската икономика. Според него негативните ефекти ще дойдат през външната търговия. Този ефект ще е индиректен, защото UK има доста малък дял ,..

публикувано на 04.07.16 в 15:50
Фотоколаж: Иван Петров

Експерти: Брекзитът ще окаже сериозно влияние за финансовите ресурси в енергийната ни система

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз ще окаже сериозно влияние за финансовите ресурси в енергийната система на България и ще доведе до намаляване на донорските програми, които влизат в бюджета на Евросъюза. За това алармират енергийни..

публикувано на 04.07.16 в 15:20

Йоханес Хан: „Брекзит“ не означава край на разширяването на ЕС

Излизането на една държава от Европейския съюз не означава, че е спрян целият процес по разширяването на съюза. Съществуват много причини той да продължи. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Откривайки бизнес форум в рамките на..

публикувано на 04.07.16 в 14:24