Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите ще спечелят от влизане в еврозоната

Готова ли е България да влезе в еврозоната?

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова за задълбочаване на европейската интеграция, при която осемте държави, ползващи национални валути, да ги заменят с евро. Сред тях са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания, Швеция и България. Този призив дойде след като станаха ясни резултатите от референдума във Великобритания.

Българският премиер Бойко Борисов обаче смята, че България не трябва да бърза с този процес. Не на това мнение са експертите. Икономическата логика проследяваме сега със Светозар Гледачев, икономически анализатор.

Лично вие „за” влизането в еврозоната ли сте или против този процес?

Светозар Гледачев: Лично аз съм "за" влизането в еврозоната. Както и повечето българи са "за" влизането в еврозоната. Също и  по-голямата част от разбиращите какво ще стане в еврозоната или за какво се борим. Много е характерно, че ако се върнем четири или пет години назад ще видите, че цялата медийна атака беше, че  ние искаме да влезем в еврозоната, а те не ни искат. Има четири критерия, които трябва да се изпълнят и ние ги бяхме изпълнили. Нас не ни приемаха по политически причини – политическа несигурност, корупция и т.н. Ние трябваше да идем в чакалнята на еврозоната, но не бяхме достатъчно качествени.

Р. П.:  След Брекзит нещата се променят – искат ни в еврозоната, но ние като че ли се плашим от този процес. Тук, както и в анонса на нашия разговор, споменах и становището на българския премиер  Бойко Борисов, който казва, че няма смисъл да бързаме за еврозоната.

Светозар Гледачев: Становището на Бойко Борисов ми прилича на това на Тодор Живков, когато беше перестройката – снижаване, снижаване, снижаване...да ни стигне бурята и да видим какво ще стане. Да, наистина, аз това исках да кажа, че ако проследим исторически нещата ще видим, че ние се избивахме за еврозоната, ние се молехме за еврозоната. Това беше мечтата на всеки премиер. Сега когато има някакви шансове за това нещо,  ние дърпаме отбой и казваме "чакайте","ще видим," "може, ама няма" и т. н.

Р. П.: Ще ви припомня едно изказване на проф. Стив Ханке от миналата година. Той смята, че ако България влезе в еврозоната, ще тръгне по пътя на Гърция. Дали е основателно това опасение и всъщност може ли това да спира българските власти да предприемат по-сериозни стъпки в тази посока?

Светозар Гледачев: Има някакви основания г-н Ханке за това нещо. Защото анализирайки тогавашното състояние на икономиката вижда, че за да се развива която и да е страна, трябва да има развитие на производителните сили, т. е. да има ефективност, т. е. да сме конкурентно- способни, т. е. да изнасяме продукция или услуги на международните пазари, които да са на по-ниска себестойност, те да се търсят и да се развиваме. Понеже ние не сме такива, а се опитваме – досега нашият ръст идва само от еврофондове и в последните няколко години от тегленето на кредити за закърпването на дупки. И ако влезем в една такава рамка, ако приемем еврозоната, което за обикновения българин ще е безкрайно полезно и ще му отпаднат много дертове от главата, ако влезем в еврозоната фактически правителството може да финансира само чрез дълг, а това значи, че бюрократичната система на нашата държава е неефективна, лоша и носи огромни загуби.

Р. П.: Какви ще са ползите за обикновените българи? Казвате, че те ще много, но да откроим най-важните от тях.

Светозар Гледачев: Влизането в еврозоната ние си го представяме, че отиваме на някакъв бал или на нещо друго, където ще е скъпо. Нищо такова няма да стане. Суверенитетът на финансовата ни единица лева няма да съществува както на всичките тези страни в еврозоната, ще минем на евро. И тогава една част от  отговорностите на Централната банка на България ще се поемат от Европейската централна банка. И тогава ние влизаме в едно зона на стабилност. Нашето правителство може да прави грешки, може да прави глупости и ще си плаща с главата, както си плаща гръцкото, но финансовата ни единица еврото ще бъде стабилна, защото няма да се определя от БНБ. Тоест ще загубим част от собствения си суверенитет на банката, но за сметка на това ще имаме европейски суверенитет. И не дай си Боже нещо да стане в България, на първо ниво, ако не могат да го покрият банките, след това и от държавата, ще бъде покрито от Европейската централна банка. Тоест тя ни е в крайна сметка гаранцията. И влизайки в еврозоната ние ще имаме тотална гаранция. Другите, най-вероятно, които теглят кредити – фирми, защото те са най-вече големите кредитополучатели, ще се финансират до два пъти по-ниско от сега. Прескачам от тема на тема, но  помислете си, последните две години банковата система е на абсолютни рекорди по печалби.

Р. П.: С много високи лихви.

Светозар Гледачев: Точно така. И разберете, че у нас някои потребителски кредити спрямо Германия са 5 пъти по-високи. А влизайки в еврозоната тези кредити ще паднат поне два пъти. Падайки два пъти ще намалеят лихвите към банките, т. е. техните печалби ще намалеят, това ще остане разполагаем доход на тези, които се теглили тези кредити.

Р. П.: А платежоспособността на българите? Какво ще се случи с нея? Имам предвид ниските доходи, които получаваме, ако всичко се обърне в евр? Тогава?

Светозар Гледвачев: Това е голям страх на българина. Доходите нямат абсолютно никаква пряка връзка към еврозоната. Просто както са цените, както са отношенията ще минат към евро. Това от което се плаши обикновения българин е, че спекулантите ще вдигнат цените.  Но това изобщо не зависи от еврозоната. Това зависи от платежоспособното търсене. Че ще има такива опити е абсолютно сигурно, но че те няма да доведат до някакъв ръст на цените съм абсолютно убеден.

Р. П.: Благодаря ви за това участие. Чухте Светозар Гледачев – икономически анализатор. Влизането на България в еврозоната ще доведе до много ползи за българите, твърди той.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12