Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разединена, левицата ще претърпи крах на изборите

| обновено на 12.07.16 в 15:53

Много е вероятно да се "намери" в лявото пространство обединяваща фигура за президент, заяви в интервю за Радио Пловдив социологът Андрей Райчев по повод започналите преговори на БСП с АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева.  

За Корнелия Нинова е много важно да покаже, че действа за лявото обединение, че не сектантства и в този смисъл БСП ще бъдат по-отстъпчиви. Ако АБВ не настоява непременно Първанов или Калфин да са левите кандидати, те ще бъдат трудно преодолими. Ако се "запънат", трудно ще се разберат, защото за БСП те са психологически неприемливи. Татяна Дончева - самият факт, че я канят, вече е успех за нея и вероятно тя ще бъде по-неотстъпчива при преговорите. Ситуацията е такава, че сега няма изявена обединяваща фигура, смята социологът.

Голяма грешка е от страна на Нинова да не се кандидатира за президент, защото е нов лидер и нацията все още не я припознава. Почти сигурен крах ще бъде за левицата, ако се яви на изборите разединена, каза още Андрей Райчев. 

Според него партиите "се успокоиха" и затова водят "мека" кампания без хъс, макар да си дават сметка, че е време за действие. Левицата и десницата са разединени, ГЕРБ няма сметка да издигне кандидат преди всички останали. Турците също още не са наясно как ще се явяват и това е причината да не "извадят" досега своите кандидати, заяви Райчев.

Йорданка Фандъкова е много силен кандидат, но едва ли ще бъде издигната от ГЕРБ. Може би най-вероятният кандидат за президент на ГЕРБ е Цецка Цачева, прогнозира Андрей Райчев. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21

175 причини за трагедиите на пътя и в закона, и в манталитета

Със 175 километра в час е шофирал загиналият на бул. Руски в Пловдив  21-годишен Кристиан Екмекчиян. При тежката катастрофа загуби живота си и 20- годишната Теодора Николова, пътувала на предната седалка. Направените и експертизи сочат, че в кръвта на Кристиян не са открити следи от алкохол, наркотици или други упойващи вещества. След съобщението на..

публикувано на 30.05.24 в 12:16
Росица Палешникова

В здравеопазването обмислят протести след изборите

Протести назряват в системата на здравеопазването заради неподписания Колективен трудов договор (КТД) и ниските заплати. "Хората са готови да стачкуват, за да може някой в тази държава да им обърне внимание" , заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Росица Палешникова, председател на медицинската федерация на КТ „Подкрепа“. От..

публикувано на 30.05.24 в 11:32

Спорно е дали крайната десница ще успее да се консолидира в ЕП

Главният разлом в дебата за бъдещето на Ес е между редставителите натрадиционните политически симейства и тези на крайните десница, коментира пред Радио Пловдив преподавателят по право на ЕС доц. Христо Христев.  Той подчерта, че крайната десница не е консолидирана и е разделена между и досега защитаващите подобни тези в ЕП и откровено проруските..

публикувано на 30.05.24 в 11:23