Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разединена, левицата ще претърпи крах на изборите

| обновено на 12.07.16 в 15:53

Много е вероятно да се "намери" в лявото пространство обединяваща фигура за президент, заяви в интервю за Радио Пловдив социологът Андрей Райчев по повод започналите преговори на БСП с АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева.  

За Корнелия Нинова е много важно да покаже, че действа за лявото обединение, че не сектантства и в този смисъл БСП ще бъдат по-отстъпчиви. Ако АБВ не настоява непременно Първанов или Калфин да са левите кандидати, те ще бъдат трудно преодолими. Ако се "запънат", трудно ще се разберат, защото за БСП те са психологически неприемливи. Татяна Дончева - самият факт, че я канят, вече е успех за нея и вероятно тя ще бъде по-неотстъпчива при преговорите. Ситуацията е такава, че сега няма изявена обединяваща фигура, смята социологът.

Голяма грешка е от страна на Нинова да не се кандидатира за президент, защото е нов лидер и нацията все още не я припознава. Почти сигурен крах ще бъде за левицата, ако се яви на изборите разединена, каза още Андрей Райчев. 

Според него партиите "се успокоиха" и затова водят "мека" кампания без хъс, макар да си дават сметка, че е време за действие. Левицата и десницата са разединени, ГЕРБ няма сметка да издигне кандидат преди всички останали. Турците също още не са наясно как ще се явяват и това е причината да не "извадят" досега своите кандидати, заяви Райчев.

Йорданка Фандъкова е много силен кандидат, но едва ли ще бъде издигната от ГЕРБ. Може би най-вероятният кандидат за президент на ГЕРБ е Цецка Цачева, прогнозира Андрей Райчев. 

Още от категорията

Психопатското поведение на политиците се корени в детството

Политиците се държат като психопати, a причината е дълбоко комплексна. Това е личностна патология – патология, която е свързана с начина на структуриране на характера, на изграждане на личността, т.е. това е патология, чийто генезис е заложен в детството им и не подлежи на лечение. Това коментира психиатърът д-р Владимир Сотиров по повод..

публикувано на 06.06.23 в 16:59

Обществото не иска PR арести, а някой да влезе в затвора

Разбива се статукво, съществувало дълго време с оплетени в него много хора, каза по повад последните криминални и прокурорски сюжети журналистът Слави Ангелов. Според него е ясно, че разследванията, които сега се рефрешират нищо няма да излезе, защото прокуратурата е спала твърде много време. "Барселона гейт" е прах в очите, по това дело не..

публикувано на 06.06.23 в 16:02

Кои са спасителите на българските евреи, говорят техните потомци

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта. Паметните събития от месец март 1943 година бяха отбелязани по национална програма с  инициативи на редица места в страната и чужбина - шествия, научни..

публикувано на 06.06.23 в 13:58
Георги Киряков

Ключът за живота на кабинета е у Борисов

Има мнозинство за гласуване на кабинет, има ясни заявки от лидерите на първите 2 политически сили, че такова мнозинство трябва да се гласува. Има и нагласи в обществото, че редовен кабинет вече е необходим, за да "оправи нещата" и животът да тръгне по-добре, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Киряков .  За оперативно мнозинство,..

публикувано на 06.06.23 в 09:49

Розалия Джинева за пенсионната реформа

В първото юнско издание на предаването Клуб "Неделя" гост в ефира на предаването бе бившият регионален директор на Териториално поделение на НОИ в Пловдив - Розалия Джинева.  Пред водещия Диян Никифоров и в студио 2 на радио Пловдив, г-жа Джинева отговаряше на въпроси свързани със социалната политика и пенсионната реформа. Освен това сподели с..

публикувано на 05.06.23 в 17:35