Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия няма да отменя проявите за националния си празник

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Белгия няма да отменя проявите по случай своя национален празник другата седмица, обяви правителството след извънредно заседание по повод атентата в Ница. Въвеждат се допълнителни предпазни мерки срещу евентуални атаки с превозно средство, но степента на тревога остава непроменена. 

Премиерът Шарл Мишел посочи, че към момента няма данни за каквато и да била връзка на атентата в Ница с Белгия. Властите няма да повишават степента на терористична опасност, което означава, че всички публични прояви с масово струпване на хора ще се проведат както е планирано:

На белгийска територия идните дни заедно със службите за сигурност ще адаптираме мерките за безопасност доколкото е възможно съобразно различните методи на терористите.


Бетонни блокове срещу коли бомби вече са поставени по пешеходните зони в град Гент, където предстои 10-дневен фестивал. А следващият четвъртък в Брюксел е традиционното шествие по повод националния празник на страната.

Рискът от камион или кола, която се врязва в тълпа хора, вече е бил анализиран в нашите сценарии, обясни вътрешният министър Ян Ямбон.


Кметството на столицата вече е получило полицейски подкрепления. Външното министерство на Белгия все още издирва в Ница около 20 свои граждани, които са в неизвестност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!