Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП проведе среднощна акция в Слънчев бряг

| обновено на 17.07.16 в 18:49
Снимка: БГНЕС

Данъчни инспектори извършиха масови проверки през изминалата нощ в Слънчев бряг. С 200 милиона лева се е повишил оборотът след началото на съвместните акции на Националната агенция по приходите, полицията и Агенция "Митници" по цялото Черноморие. Над 20 екипа от данъчни инспектори участват в проверките.

Проверяващите установиха сериозни нарушения още в първия атракцион. Ще бъдат издадени актове и наказателни постановления, каза главният инспектор по приходите в НАП-София Емил Дойчинов: 
В случая сме констатирали неиздаване на касова бележка от контрол на покупка на органи на НАП и съответно след преброяване на касата се е установило разлика в касовата наличност, което потвърждава неиздаването в голям размер.
Основната цел на проверките е промяна в поведението на търговците, заяви говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров
До края на сезона НАП съвместно с МВР ще направи още минимум 30 000 проверки по цялото Черноморие, включително в Слънчев бряг. Тази година подходът ни е съвсем различен спрямо обичайния и в общи линии целта не е да се установят възможно най-голям брой нарушения. Задачата не наказание, а спазване на правилата и това е наш основен приоритет.
От началото на лятната кампания по спазване на данъчно-осигурителното законодателство, по Южното Черноморие са извършени над 2 000 проверки. Установените нарушения до момента са 703. На дистанционно наблюдение данъчните са поставили и повече от 2 300 обекта. Запечатани, заради нарушения  са шест, информира говорителят на приходната агенция в Бургас Христо Узунов.


Проверките са установили 71 обекта без фискални устройства. Наблюдаваме активно няколко, които имат сериозни обороти. За тях сме установили едно нарушение  за неспазване на данъчното законодателство. Ако установим още едно, ще ги запечатаме, ще ги затворим и няма да работят за дълъг период.

Данъчните следят и продажбите на ролки за касовите апарати. Ръстът в тази търговия е един знак в посока, че има промяна на поведението на търговците, коментира още  Христо Узунов.  

До края на летния сезон по Черноморското крайбрежие  ще бъдат  извършени общо 30 000 проверки, уточняват от Националната агенция по приходите. 

Същевременно Сдружението на заведенията в България настоя с декларация да бъде прекратен "прекомерният административен натиск" и проверките на контролните органи в черноморските курорти да бъдат ограничени до обичайната им в неактивния сезон степен на интензивност. От сдружението поискаха представяната публична информация за мерките за сигурност да отразява обективната ситуация, а не да създават впечатление за "полувоенно положение", което отблъсква туристите и не отговаря на реалността.
Непрекъснатото присъствие на контролни органи в заведенията създава у клиентите усещане за наличието на нередности и вреди на общия имидж на търговските обекти, а това води до допълнителен спад на оборотите, смятат от сдружението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!