Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намален ДДС върху дарените храни помага на нуждаещите се

Готови сме да предложим най - добрите критерии и процедури за улеснено даряване на храни. Този механизъм ще позволи лесно и прозрачно да бъдат проследени организациите, които ще бъдат получатели на тези храни. 

Това заяви пред Радио Пловдив изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. По думите й, този контрол върху получателите на даренията ще успокои притесненията на финансовото министерство за злоупотреби с дарените храни. Тези, които ще получават и преразпределят храните, ще бъдат нестопански организации, за да няма възможност храните да бъдат връщани в търговския оборот, уточни Миланова. 

За нас темата за отпадане на ДДС върху дарените храни е стара, но е ключова и определяща за това, което правим, подчерта директорът на Хранителната банка. Миланова определи като успешни водените до момента разговори по темата заради изразена конкретна позиция от страна на финансовия министър. Това до голяма степен се дължи и на ангажирането с темата на производителите и преработвателите на хранителни продукти, както и на омбудсмана Мая Манолова. Така темата отново бе поставена в дневния ред на управляващите, посочи Цанка Миланова.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че от догодина е възможно ДДС върху дарените храни да се намали, но ако се намери работещ механизъм за защита на фиска от злоупотреби. Това стана след работна среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на браншови хранителни и неправителствени организации. Горанов посочи, че е необходимо при схемата за дарение да се конкретизират получателите, за да не може процентът, който се разреши да бъде освободен от ДДС при дарение, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни. Дарителството е добро, стига да не засяга системата за ДДС, смята финансовият министър.

Горанов изслуша нашите аргументи и показа готовност да се работи в посока режим на промяна на сега действащото законодателство, заяви пред Радио Пловдив Цанка Миланова. От Българската хранителна банка имат готовност да предложат текстове за промени в Закона за храните. Това ще стане със съдействието на омбудсмана и фирмите от хранителния бранш. 

Финансовото министерство пък се ангажира да анализира предложенията и те да бъдат взети предвид при изготвянето на бюджета за 2017 г.

Снимка

В момента действащият режим на ДДС е основна пречка за това повече храна да бъде преразпределяна чрез даряване за хора, които се нуждаят от нея, заяви Цанка Миланова. Тя обясни, че всяка година над 15 хиляди българи се нуждаят от храна, а годишно се преразпределят над 270 тона храни.

Познаваме достатъчно и световният опит в тази посока и сме готови да представим най - добрите предложения за промяна, допълни директорът на Българската хранителна банка. Основни дарители на храни са фирми от сектор производство и преработка на храни, много малко са дарените храни от търговци, коментира Миланова. 

По думите й, това е свръхпроизведена храна, която често е на границата на своя срок на годност. Ние сме в състояние да преразпределим храни с изтичащ срок на годност от 3 до 7 дни, подчерта Цанка Миланова. 

В момента производители, преработватели и търговци нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.

Затова вместо да дават на хранителна банка, те бракуват и унищожават храните, тъй като е по-изгодно.

Всяка година в България се унищожават най – малко 670 хиляди тона храна, сочи европейско проучване. От нея Българската хранителна банка успява да спаси едва до 270-280 тона.

Цялото интервю с Цанка Миланова можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37