Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата ще са по-сигурни в летните уикенди без ТИР-ове

След постъпила жалба на Асоциация на пострадали при катастрофи агенция "Пътна инфраструктура" върна забраната за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона по всички автомагистрали и първокласни пътища в страната. Забраната влиза в сила от 17.00 часа днес на 22 юли.

Основен мотив са станалите няколко тежки пътнотранспортни произшествия с участието на товарни камиони, възникнали през юли, след отмяната на лятната забрана. Според посочените данни в жалбата само на 13 юли 2016 г. са станали 3 тежки ПТП с участието на 5 камиона.

Сред другите мотиви на Асоциацията на пострадалите при катастрофи за повторното въвеждане на забраната са: засиленият трафик през летните месеци в дните петък и неделя, изключителната опасност и предпоставки за ПТП заради неправилни изпреварвания и дълги колони, предизвикани от тежкотоварните автомобили, както и предпоставките за инциденти, които се създават от хилядите транзитни турски граждани, които преминават по направлението ГКПП „Калотина“ - ГКПП „Капитан Андреево“. 

Имахме тежка битка с транспортното лоби, но да не забравяме, че промяната е временна и обхваща само летните месеци, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи. Така че аргументи, че превозвачите ще фалират, са несериозни, добави той.

ТИР- овете създават големи задръствания и колони по пътищата, те трудно се изпреварват, някои от шофьорите са изморени и заспиват на пътя, чуждите шофьори знаят, че в България няма камери по пътищата и не могат да бъдат санкционирани и всичко това създава предпоставки за сериозни проблеми по пътищата. Проблеми, свързани именно с тежките камиони. Така че ако някой види ТИР- ове по пътищата след 17.00 часа днес, нека сигнализира Пътна полиция, препоръча Владимир Тодоров.

След въведената промяна отново влизат в сила следните ограничения:
- за периода до 15 септември се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т в петък - от 17 ч. до 20 ч., и в неделя - от 14 ч. до 20 ч.

- в периода от официални празници до 1 януари 2017 г. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т в последния ден преди празници – от 16 ч. до 20 ч. и последния почивен ден - от 14 ч. до 20 ч. 
Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
- Автомагистралите;
- път I-1 Видин – Ботевград;
- път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
- път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София;
- път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив - Смолян;
- път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12