Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души убити, 27 ранени при кървавата трагедия в Мюнхен

| обновено на 23.07.16 в 15:49

Десет души, сред които и извършителят, загинаха, след като млад мъж откри стрелба вчера в търговски център в германския град Мюнхен. По последни данни на полицията при атаката са били ранени 27 души, трима от които са в критично състояние.  

След приключването на полицейската операция, нападателят беше идентифициран като 18-годишен германец от ирански произход, без криминално досие, който през последните две години живеел в града.   Той  носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. в търговския център "Олимпия".   Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа младежа,  застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля.

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. 

Началникът на мюнхенската полиция -Хубертус Андре съобщи, че, по последна информация, нападателят е действал сам, без съучастници. Той обаче отказа да даде категорично мнение дали става дума за терористичен акт или за действия на психично неуравновесен човек.  

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви, че никой не иска Германия да се превърне в държава на постоянното наблюдение на гражданите, за да има пълна сигурност за гражданите. 

"Дойче бан" предложи на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА.  Там ръководствто на германския жп концерн осигурява за туристите временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в  цял Мюнхен. 

Всички европейски лидери изразиха съпричастност след трагедията.  Българският президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми до първите ръководители на германската държава. 

Според президента на Франция Франсоа Оланд смъртоносната стрелба в Мюнхен е била „отвратителна терористична атака“ целяща всяването на страх в Германия, предадеReuters.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че трябва да се направи всичко за спирането на тероризма, това не трябва да продължава, пише The Daily Mail.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21