Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли покемоните да ни следят и крадат лични данни?

| обновено на 25.07.16 в 16:44

Играта Pokémon Go, за краткото време от своето пускане,  би всички рекорди по печалби и тегления от нета. 

Всеки ден милиони хора в цял свят, сред които и хиляди у нас, изминават десетки километри, за да издирват покемони в така наречената "добавена реалност".  

Играта е интересна, въпреки негативните коментари, тъй като тя  прави нещо с младите хора, а това  доскоро беше невъзможно. Покемоните се намират често  край забелжителности и играещите, по време на лова им, дори могат да  посетят тези обекти, коментира за Радио Пловдив Иво Мирчев, експерт по IT и маркетинг . 

По думите му самото ползване на приложението не е предпоставка за инциденти, но трябва да бъдем внимателни, както и при ползването й, така и при писането на съобщения и провеждането на телефонни разговори. 

Приложението е безплатно, но ако искате да имате определни предимства сред останалите играчи,  трябва да заплатите. По този начин печели и компанията, създала Pokemon Go. 

Теоретично е съвсем възможно да има кражба на лични данни, но това може да стане в съкупност с други елементи, каза Мирчев по повод опасенията, че чрез популярното приложение може да се проследява и събира такава информация. Според него е важното е хората да не се притесняват, че могат да бъдат следени точно  от тази игра, поне на този етап, а когато имаме смартфон е добре да преценим дали да държим включена опцията за местополжението и какви да  бъдат тези настройки.

Чуйте цялото интервю на Елена Крушкова с Иво Мирчев в прикачения файл. 

Пловдив не прави изключение от феновете на Pokemon Go, които се разхождат с телефон в ръка, преследвайки  различни покемони. Какво всъщност е толкова интересно в тази игра и може ли да бъде алтернатива на безцелното стоене у дома по време на лятната ваканция? Защо младите хора  преследват тези странни за възрастните същества? Дали е масовото разпространение или причината се крие в търсенето на нови приятели?  Какво освен прохлада крие сред дърветата  Цар-Симеоновата градина през лятото? Отговорите  с диктофон в ръка потърси Димитър Владимиров.  

Чуйте ги в анкетата с младите пловдивчани, които се разхождат и търсят покемони в града. 

Играта Pokemon Go  може да се свали лесно на смартфоните. Ползва камерта на телефона и GPS координатите, а хората виждат на екрана, това което ги заобикаля като среда. На различни места се появяват странни създания и чудовища, които се ловят със специални топки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18