Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия засилва значително военното си присъствие в югозападната си част

Сергей Шойгу
Снимка: БГНЕС

В южния военен окръг Русия през последните няколко години е засила много сериозно своето присъствие. Пример за това са проведените 200 200 учения с цел повишаване на боевите възможности на руските въоръжени сили. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на колегиум, където бе разгледана концепцията за Арктика и Курилските острови.

За три години Русия в южния военен окръг е формирала 13 дивизии и бригади, а също така 22 полка, призна днес на колегиума на руското военно министерство министър Сергей Шойгу. От 2013 г. в този региона на Русия са били проведени 200 учения с цел повишаване на боевите възможности на отделните родове и видове войски.

Сформираните четири дивизии, девет бригади и 22 полка, между които има и две ракетни бригади, оборудвани с комплексите  "Искандер-М", което позволява да се увеличат възможностите  за огнево поражение по предполагаем противник, уточни още руският  министър на отбраната Сергей Шойгу на колегиума.

Според него в южния военен регион на Русия има повече от 4000 нови и модернизирани образци на военна техника и въоръжение, включително и бреговите ракетни комплекси "Бастион" и "Бал", а също подводници и военни кораби, които са снабдени с ракетните комплекси "Калибър". На Кримският полуостров вече има отделно военно формирование.

Причина за това според министър Шойгу е изострянето на военно-политическата обстановка в западното стратегическо направление и засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, ситуацията в Украйна и засилването на действията на международните терористични групировки в района на северен Кавказ, което според него налагало Русия да вземе адекватни мерки.

Днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу участва в заседание на колегиума на военното ведомство, посветено за транспортното обезпечаване на Арктика и Курилските острови и изпълнението на плана за развитие на Северния флот до 2020 година и мерките за развитие и усъвършенстване на бойният състав на войските в южният военен окръг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Русия твърди, че извършените полети над Черно море са били по международните правила

Русия отхвърля обвиненията на България, че нейни самолети са нарушили въздушното пространство на страната ни. Официалният отговор на направеното преди дни изказване от българския министър на отбраната Николай Ненчев се съдържа в писмо от руското военно..

обновено на 26.07.16 в 18:10
Ахмед Давутоглу

Давутоглу: Сближаването с Русия е необходимо

Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу оцени високо нормализирането на отношенията с Русия и даде допълнителни разяснения свалянето на руският самолет на 24 ноември, за което той лично е дал заповед. "Днес смятам за правилен руският вектор на..

публикувано на 27.07.16 в 15:55

Русия отрече нейни самолети да са нарушавали въздушното пространство на България

Русия отхвърли твърденията на България, че руски самолети са нарушили българското въздушно пространство, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс. В неделя министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи за увеличаване през последния..

публикувано на 26.07.16 в 07:47