Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава незаконната сеч в старозагорския парк "Бедечка"

Снимка: Община Стара Загора

Продължава незаконната сеч в старозагорския парк "Бедечка". При рутинна проверка на инспектори от Общината е установено, че са отрязани нови 15 дървета на различна възраст от вида обикновен и див орех "Айлант". Извършителят е установен и му е съставен акт за административно нарушение.

Мъжът, извършил посегателството над дърветата, е син на притежателка на реституиран имот. Отсечените орехи се намирали в неговите граници. Глобата, която трябва да плати собственичката на парцела, е в размер на 4500 лева, ако не падне в съда.

От сдружението "Запазете Бедечка" вече многократно сигнализират за отсечени или увредени дървета в парка. Първан Симеонов - един от създателите на сдружението коментира пред "Хоризонт", че институционалната грижа се свежда единствено до паспортизираните дървета, а има и много друга ценна растителност върху тези 300 декара, която се унищожава. Той посочи добрата практика на Столична община, която в резултат на граждански протести е наложила мораториум за строителство в междублокови пространства, докато бъде разследвана реституция на имоти там.

Потърсен за коментар, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви:

Наели сме юрист, който в момента работи по въпроса. Той е предложен от сдружението "Запазете Бедечка". Всъщност този юрист, след като се запознае с цялостната документация, трябва да предложи решение, на база на което да предложим решение за спасяването на парка.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!