Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвестен президентски вот

Скандал в Реформаторския блок, напрежение в БСП. Това наблюдаваме през последните дни около номинациите на кандидатите на основните политически партии за предстоящите президентски избори.

На пръв поглед спокойно изглежда единствено в ГЕРБ, но пък от партията мълчат все още за възможните номинации. Какви послания излъчват партиите два месеца и половина преди вота – тенденциите очертаваме с Нидал Алгафари, политически PR.

Нидал Алгафари: Управляващата партия ГЕРБ са наясно, че хрониката е  предизвестена. Те ще имат победа независимо от това кой ще бъде издигнат от Българската социалистическа партия, Реформаторския блок или от националистите.Защото те показаха на последните местни избори, че имат много добро влияние в голяма част от България, в големите градове, имат фигури, които биха могли да бъдат безкомпромисни победители, без да има балотаж. Тук пример мога да дам като госпожа Фандъкова, като кмета на Бургас, като самия министър-председател, включително още две – три фигури, с които те разполагат.

Радио Пловдив: Доста бурно е, образно казано, и в самолета на БСП. Вчера НС официално номинира генерал Радев за кандидат-президент на левицата. Ще се търси коалиционна формула. Лично вие как виждате този кръстосан огън?

Нидал Алгафари: Аз не виждам това да е някакъв кръстосан огън, аз виждам един цирк, който се разигра. За съжаление за пореден път симпатизантите и членуващите в БСП бяха излъгани по един изключително грозен начин.

Радио Пловдив: Защо казвате излъгани?

Нидал Алгафари: Излъгани, защото има няколко въпроса, на които трудно се отговаря в момента и явно никой не иска да отговори дали генерал Радев, когато е разговарял с Корнелия Нинова е дал съгласието си да бъде номиниран. Защото ако това се е случило преди той да си подаде рапорта за напускане е в нарушение на закона.

Радио Пловдив: Той твърди, че си е дал съгласието едва на 2 август. Прави ли ви обаче впечатление едно негово изречение от вчера при представянето си пред Националния съвет на БСП: „Добър ден. Казвам се Корнелия Нинова. Ще се кандидатирате ли за президент?” Така всъщност той обясни поканата, която е получил от лидерката на БСП.

Нидал Алгафари: За съжаление това е едно от нещата, които трудно бихме могли да приемем, че по този начин се е случило. Да се върнем малко към хронологията: ако той е дал неговото си съгласие на  2 август, както твърди той и г-жа Нинова, това означава, че неговото номиниране от страна на БСП е без неговото съгласие. Тоест членовете на БСП, които са уж са участвали в т. н. техен вътрешен референдум, са гласували за човек, който може и да не се съгласи. Тук е тънката история - че някой някъде лъже в цялата тази история.  Така, че за пореден път се показва, че ръководството на БСП в лицето на АБВ, защото АБВ са тези, които наложиха генерал Радев и с предлагането на кандидатурата на Георги Първанов, което е, че той не може да има конституционна възможност да  има още един мандат или ако има то ще е много дълго тълкуване, което може да взриви изборната част. Те разкриха, че ето - ние се отказваме от нашия лидер, в името на някой, предложен от Георги Първанов. От тук започват лъжите според мен.  След което се случва нещо, което е безобразно според мен в гласуването на Националния съвет – никой не познава генерал Радев като политик. Те го познават може би като генерал и то не всички. Познават го една много малка част, познават го като образ, който се опитват да изградят като един честен и почтен човек и нищо повече. Те не знаят този човек свързан ли е по някакъв начин с техните идеи, с това, което искат да направят в бъдеще. Приемат платформа за изборите след като са избрали вече генерал Радев. Тоест той трябва да  изпълни нещо, с което може би не е съгласен. И смятам, че предрешиха съдбата на генерал Радев.

Радио Пловдив: По думите на Корнелия Нинова обаче БСП има сериозно подготвен самолет, който да предоставят на генерал Радев, за да се представи той добре на изборите.

Нидал Алгафари: Добрият самолет е възможно с някакви метафори да си играе г-жа Нинова, но самолета, за който тя говори доколкото аз съм запознат, пък и една част от обществото, той е в организационен колапс в момента. Което означава, че системите му не работят. Защо са тези хора, които не са съгласни по един или по друг начин с него, една част от тях, ето, например при  гласуването се оказа, че за първи път той е кандидат за президент с толкова малко гласове в националния съвет на БСП, т. е. той още не е приет.

Другото нещо - беше ясно, че още в самото начало трябваше да се появи и фигурата на вицепрезидент, за който тепърва ще има много тежки спорове и независимо кой ще бъде, то само ще го сваля надолу. И оставката на Костадин Паскалев, който е изключително почтен човек, доколкото аз го познавам, за да си подаде така оставката със сигурност има много големи проблеми в самолета, който Корнелия предлага на генерал Радев.

Радио Пловдив: Докъде обаче ще стигне самолетът, който ще се управлява от генерал Радев? Имат ли шанс БСП и АБВ заедно на изборите за президент?

Нидал Алгафари: Да, те имат шанс да участват, което е хубаво, но според мене това е олимпийско участие, предрешено е какво ще се случи и как ще се случи. смятам, че имаха много по-добри възможности и кандидатури, които да издигнат от БСП. Тази на генерал Радев не е лоша кандидатура, но просто той няма опита още. Не само опит, организационно той не може да се справи със структурите на БСП, които трябва той лично да омае, а  ако се надява на хора, които ще го правят вместо него смятам, че няма да е най-добрият вариант. И стои още един въпрос, който е много тежък. Аз доколкото съм запознат генерал Радев излиза от позицията си на командващ ВВС, без да има  някакво финансово състояние достатъчно, че да  му помогне да си направи кампанията. Тази кампания ще трябва да бъде платена от един хора, които българите като цяло смятат, че са от ограбването на България. 

Радио Пловдив: Кои са те?

Нидал Алгафари: Няма да конкретизирам. Общо взето хората имат представа за 80-те милиона на даден човек в КТБ, които се изпариха, имат представа за хотели на разни хора, имат представа и от хората в енергийното лоби, които по един или друг начин държат едни безобразни цени и пристискат обществото. За съжаление откакто Бойко Борисов осъди Волен Сидеров и бе осъден да плати той, вече много трябва да се внимава - какво се говори и как се прави.

Радио Пловдив: А дали президентските избори могат да обединят левицата?

Нидал Алгафари: Това, което се случва в лявото пространство, е една партия, която е в много тежко колабирало организационно състояние – БСП. И ще се опитат по някакъв начин да реанимира с една друга политическа еднодневка като АБВ, която се разпадна вече и те са вече много, много под онзи праг, който успяха да съберат благодарение на ГЕРБ в Народното събрание и трябва по някакъв начин да бъдат спасени. И може би  това е ролята на новото ръководство на БСП да реанимира по някакъв начин АБВ.

Радио Пловдив: Да погледнем сега и посланията, които се излъчват от Реформаторския блок, казахме вече за ГЕРБ. Доколко обаче Реформаторският блок се вписва в изборната картина?

Нидал Алгафари: По-скоро там е също за олимпийско участие. От фигурите, които те предлагат в момента, смятам, че със сигурност са хора, които имат качества, но не са достатъчно популярни в обществото, нито имат онази силна партия или коалиция зад гърба си, която да може да ги изведе на нещо повече от максималното - евентуално да стигнат до балотаж, защото за тях ще е цел, даже вече не и победа, а балотаж - т. е. битката им с БСП, битката между реформаторите и БСП. Иначе всичките са наясно, че с тези фигури, които те излъчват като кандидати са дали в ръцете на ГЕРБ победата предварително.

Радио Пловдив: Очаквате ли някакви изненади от страна на патриотичните организации?

Нидал Алгафари: Не. Те се сринаха тотално според мен с всичките тези истории, които се сътвориха от Волен Сидеров с неговото осъждане като хулиган номер едно на държавата. Това че Симеонов по един или друг начин подкрепя ГЕРБ в неща, които бяха викали, че те ще бъдат против тях, така че според мен поне тези две формирования от националисти и патриоти по-скоро ще се опитат да получат някакви дивиденти като се присламчат към някой да могат да викат или да крещят по-силно.

Радио Пловдив: Очаквате ли, че Слави Трифонов ще се кандидатира за президент?

Нидал Алгафари: Твърдо не. Слави колкото и да смята човек, че е само шоумен и не разбира от политика, е много навътре  в цялата тази каша политическа в България. Той няма нужда да прави това нещо сега, а по-скоро ще направи първите си стъпки, евентуално, ако иска да влиза в политиката, към следващи парламентарни избори и да подготви хората чрез референдума, чрез неговия концерт, който ще направи на 29-ти, за нещо, което да е по-стратегически и повече крачки напред.

Радио Пловдив: Вашата прогноза за президентския вот накрая?

Нидал Алгафари: Предизвестен е. Това ще бъде кандидатът на ГЕРБ - независимо кой ще излъчат. Освен ако не се случи нещо толкова необичайно, толкова невероятно, че нещо да се промени. Поне аз не виждам откъде може да се случи. 

Радио Пловдив: Благодаря ви затова участие. Чухте Нидал Алгафари с прогноза за предстоящите президентски избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12