Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриха Игрите в Рио, Михаела Маевска развя българското знаме

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трийсет и първите олимпийски игри в Рио де Жанейро бяха официално закрити с интересна церемония, която се състоя на стадион „Маракана“. Олимпийският огън беше загасен накрая чрез изкуствен дъжд, а шоуто предложи много музика, танци и фойерверки.

Българското знаме беше носено от капитана на ансамбъла по художествена гимнастика. На спектакъла присъстваха президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. България спечели три медала в Рио – сребърен от Мирела Демирева на скок височина и бронзови от ансамбъла по художествена гимнастика и от Елица Янкова в турнира по борба.

В първата част на шоуто бяха показани забележителностите на Рио де Жанейро, а като цяло по време на церемонията имаше много красиви визуални ефекти, бразилска музика и танци.

Дъждовното време не попречи на купона, който спортистите си направиха по време на парада на нациите. Сред тези, които дефилираха на стадиона, бяха и гимнастичките от ансамбъла, Илиана Раева и Ина Ананиева.

Официалната част обичайно включваше предаването на олимпийския флаг на следващия домакин на игрите – Токио 2020, официални речи и представяне на Токио.

„Поздравления, Бразилия! Благодаря за вашето сърдечно гостоприемство. През последните дни Бразилия ни обедини и ни показа огромната си жажда за живот. Тези олимпийски игри демонстрираха как различията могат да обединят света. Благодаря на спортистите! Вие показахте какво е обединение, живяхте заедно в олимпийското село. Заедно ние можем да отидем още по-високо, да постигнем по-големи неща. Пристигнахме в Бразилия като гости, а днес си заминаваме като ваши приятели. Вие ще имате място в нашите сърца завинаги. Това бяха великолепни олимпийски игри, във великолепния град Рио“, каза в словото си президентът на МОК Томас Бах.

Той връчи специална награда на няколко представители на домакините в различни сфери, което се случва за пръв път.
„Обявявам игрите на трийсет и първата олимпиада за закрити и съгласно традицията призовавам младежта на света да се събере отново след четири години в Токио за трийсет и втората олимпиада. Довиждане, Рио!“, каза още Бах.

Изключително интересна беше частта с представянето на японската столица, която ще организира следващите олимпийски игри. Изненадата беше появата на стадиона на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който се превърна в героя от онлайн игрите „Супер Марио“, за да измине разстоянието от Токио до Рио де Жанейро и да пристигне на церемонията.

Президентът на МОК Томас Бах и президентът на ИААФ Себастиан Коу наградиха призьорите в маратона за мъже пред публиката на „Маракана“. Кениецът Елиуд Кипчоге спечели титлата на олимпийския маратон в Рио де Жанейро.
Игрите в Рио ще се запомнят с невероятните постижения на Майкъл Фелпс, Юсейн Болт, Симон Байлс и много други спортисти, които ще останат завинаги в историята на световния спорт.

На Олимпиадата в Рио участваха около 11 хиляди спортисти от 205 страни, а България беше представена от 51 състезатели. За пръв път в историята имаше и отбор на бежанци.

Олимпийският огън на „Маракана“ беше загасен чрез изкуствен дъжд, а близо тричасовата церемония завърши с представяне на едни от най-добрите школи по самба, които участват в ежегодния карнавал в града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15