Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2:1 за ГЕРБ пред БСП, но без президент на първи тур

Резултатът от президентските избори е предизвестен. Вотът ще е партиен, а не мажоритарен, заяви в предаването "Ден след ден " на Радио Пловдив директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов. Като аргумент посочи забавеното обявяване на имената на кандидатите. 

Имена няма. За да се гласува мажоритарно, трябваше имената на кандидатите да са известни преди една година. Това не стана и е ясно, че хората ще гласуват за партии, а не мажоритарно, обясни социологът.

Според него е ясно и разпределението на вота на гласувалите - такова, каквото показват нагласите на избирателите при парламентарните избори, а именно две към едно в полза на ГЕРБ пред БСП

Снимка

Никакъв е шансът президентът да бъде избран на първи тур, подчерта Юлий Павлов. По думите му, както ГЕРБ води убедително, така сумата от гласовете за всички останали е по - голям от вота за ГЕРБ. А това са недостатъчни гласове за избиране на президент на първи тур. 

Павлов посочи, че трябва не просто единият кандидат да получи повече от половината от гласовете на избирателите, а трябва да са гласували и повече от половината от избирателите по списък.

Не разправиите между АБВ и БСП ще разочароват избирателите, а разправиите вътре в БСП биха могли да ги разочароват. Това е голямата и значимата партия, коментира още директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Според него, БСП може и да не получи максимума от 800 - 900 000 гласа, а за партията да гласуват около 600 000.  Още повече, че кандидатът на социалистите ген. Радев не е разпознаваем - от никъде той изведнъж иска да скочи в политиката, заяви Юлий Павлов. 

Снимка

Той е убеден, че ГЕРБ бави обявяването на кандидатурата си за президент, тъй като е изгодно да стои на плоскостта на партийния вот, тъй като преминаването на мажоритарната плоскост носи рискове. 

1 200 000 гласа са почти гарантирани още на първи тур за ГЕРБ, стига кандидатът да е обвързан партийно с тази политическа партия, категоричен е Юлий Павлов. 

Красимир Каракачанов има реални шансове да бъде трети, убеден е социологът. Според него именно гласовете, дадени на първи тур за Каракачанов, ще са решаващи при балотажа, но почти е сигурно, че те ще отидат в подкрепа на кандидата на ГЕРБ, тъй като са коалиционни партньори в управлението. 

И четвъртото място може да се изплъзне на реформаторите, които са в абсурдна ситуация, каза още Павлов.

Цялото интервю със социолога Юлий Павлов можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17