Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дейли телеграф": Тереза Мей може да започне Брекзит без одобрението на парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей възнамерява да стартира преговорите за Брекзит без одобрението на парламента, твърди „Дейли телеграф“. 
Британските депутати могат да бъдат лишени от възможността да гласуват за Брекзит след като премиерът Тереза Мей беше посъветвана, че не се нуждае от одобрението на парламента, за да започне процедурата по британското напускане на ЕС. Срещу Мей може да бъде заведено дело заради това дали има право да започне процеса на Брекзит без одобрението на парламента.

„Дейли телеграф“ съобщи обаче, че адвокати на правителството са били категорични, че тя не се нуждае от вота на депутатите, за да активира член 50 от Лисабонския договор. От "Даунинг стрийт" отговориха, че публикацията е спекулация, но Тереза Мей наистина е твърдо решена да зачете вота на гласоподавателите.

Кандидатът за лидер на Лейбъристката партия в опозиция Оуен Смит по-рано обеща да блокира старта на официалните преговори за напускане на ЕС, докато правителството не предложи втори референдум или не свика общи избори,  и по този начин така да бъде произнесена заключителната присъда за Брекзит. През октомври се очаква във върховния съд да бъде внесена съдебна процедура, с която се цели спиране на правителството от активиране на член 50 от Лисабонскя договор без одобрението на парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!