Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зигмар Габриел: Трябва да има "горна граница“ за броя на новите бежанци

| обновено на 28.08.16 в 17:01

Лидерът на съуправляващата в Германия социалдемократическа партия поиска „горна граница“ за броя на новите бежанци в страната. В интервю за телевизия Цет Де Еф вицеканцлерът Зигмар Габриел си позволи най-недвусмислените до момента критики срещу политиката по въпроса на канцлера Ангела Меркел:
Християндемократическият съюз подцени предизвикателството. Винаги съм казвал, че е немислимо Германия да приема 1 милион души всяка година. Не е достатъчно да повтаряме непрекъснато, че ще се справим. Трябва да подготвим необходимите условия, за да се справим, но ХДС и ХСС непрекъснато блокират тези усилия.
Точно година преди изборите за нов Бундестаг социологическо проучване на „Емнид“ показва, че Ангела Меркел има подкрепата на 42 на сто от запитаните. Според същото изследване обаче всеки втори германец е против четвърти мандат на канцлера.
Същевременно ръководителят на германската Федерална служба по въпросите на миграцията и бежанците Франк-Юрген Вайзе заяви, че очаква тази година в страната да пристигнат най-много 300 000 бежанци, предаде Ройтерс. Ако през 2016 г. в Германия пристигнат над 300 000 души, федералната служба ще срещне затруднения, заявява Вайзе пред в. "Билд ам зонтаг".

Месеци наред медиите съобщаваха за над 1 милион бежанци, които са пристигнали в Германия само в рамките на година, позовавайки се на данни на миграционните служби. Статистиците обаче коригираха това число, като съобщиха, че вече всички бежанци в страната са регистрирани и преброени и те са далеч под 1 милион. Причина за объркването е двойната регистрация  на мнозина от тях. Точният брой на бежанците ще бъде съобщен през идните дни. 
10% от новодошлите имат висше образование, 40% са с професионален опит. Останалите първо трябва да бъдат квалифицирани, за да могат да излязат на пазара на труда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!