Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хонконг бяха обявени предварителните резултати от изборите за Законодателния съвет

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Хонконг бяха обявени предварителните резултати от изборите за Законодателния съвет на азиатския мегаполис. За първи път в най-важната политическа институция ще влязат активисти, които открито се противопоставят на китайското управление на полуавтономния регион.

Началото на седмицата в Хонконг бележи нова ера в динамичния политически живот на бившата британска колония. Според спогодбата между Лондон и Пекин от 1997 г. , гражданите на метрополиса имат гарантирани права според основополагащата административна формула "една държава – две системи". Най-малко четири новоизбрани членове на  Законодателния съвет се обявяват открито против тази система и дори подкрепят референдум за независимост от Китай. Това се случва за първи път в историята на Хонконг и ще предизвика ответната реакция на Пекин, който счита мегаполиса за изконна част от своята територия.

Изборите в неделя бяха съпроводени от рекордно висока избирателна активност от 60%. На някои места, гражданите чакаха до два часа сутринта, за да упражнят правото си на глас. Резултатите недвусмислено ознаменуват смяната на поколенията в политическия елит на града. Утвърдени политици загубиха своите места, а студентски активисти спечелиха с призиви за радикално отхвърляне на китайското политическо влияние. Един от новоизбраните представители е лидерът на уличните протести от 2014, Нейтън Лоу, който е едва на 23 години.

Радикалният вот, който разединява политическия елит в Хонконг, ще бъде приет трудно в Пекин. През последните години китайските власти затвърдиха влиянието си в града, а реакцията им се очаква след края на срещата на Г-20. Умерените демократи в Хонконг тепърва предстои да търсят отговор на по-крайните обществени очаквания. За обикновените хора остава неясното бъдеще на по-изострено противопоставяне и крайни политически позиции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!