Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел пое отговорност за загубата на ХДС на местните избори в провинция Мекленбург

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел коментира резулатите от местните избори в провинция Мекленбург-Предна Померания на срещата на Г-20 в Китай. На вота нейната партия - Християндемократически съюз, стана едва трета сила, след като бе изместена от новосъздадената популистка Алтернатива за Германия. Изборите за пореден път спечели Социалдемократическата партия. 


Канцлерът призна, че е много недоволна от резултата и пое отговорността за загубата на партията си. Разбира се, че това има общо с бежанската политика, съгласи се тя. Но отново обяви, че няма да промени курса си на управление:

Вярвам, че решенията, взети през последните месеци, бяха правилните. Вярвам, че подходихме отговорно, вярвам, че споразумението между Турция и ЕС е правилният път, по който да се спрат нелегалните имигранти и да се даде шанс на бежанците да бъдат в своите домове. Не съумяхме днес да проведем ползотворни разговори с националния съвет на партията. Но ние, разбира се, ще го направим. Всеки, особено аз, трябва да се запита как да върне общественото доверие.

Меркел обаче не обвърза резултатите от вота в Мекленбург-Предна Померания с въпроса за кандидатурата си за канцлер. Тя отложи решението си дали да се кандидатира за четвърти път за пролетта на 2017 година. На местните избори в провинцията, от която самата Меркел е била избирана за депутат, християндемократите взеха едва 19%, Алтернатива за Германия грабна 20,8%, а социалдемократите спечелиха с 30, 6%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!