Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Царица лютеница" от куртовска капия, розови домати и ... още нещо

| обновено на 09.09.16 в 17:14

"Столицата на доматите" – така наричат пловдивското село Куртово конаре. Местните хора с гордост казват, че преди много години тук е произведен първият български домат.  

От години жителите на Куртово конаре отглеждат местните сортове розов домат и патентованата куртовска капия и правят най-вкусната лютеница от тях. Хора от цялата страна се качват на колите, изминават десетки километри, за да си купят от прочутата по цял свят лютеница от Куртово конаре.

Читалището в селото е първото, организирало празник на храните. Всяка година през септември тук се провежда Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти. Тази година празникът се провежда за осми път - започва днес и ще продължи в събота и неделя.

Освен традиционните демонстрации на приготвяне на лютеница и доматена супа веселият фестивал включва фотографски и художествен пленери и изложби, документални прожекции, много и разнообразна музика.

Най – очакван от всички е конкурсът за най – добра лютеница. Той ще е утре, когато 10 майсторки ще покажат на площада как се прави лютеница и от тях ще бъде избрана "Царица на лютеницата". Ще бъдат наградени и кулинарни произведения от гостуващите на фестивала групи.

"Доматите не растат в щайги" е темата на една от дискусиите в рамките на празника на храните. 

Искаме да обърнем внимание на потребителите, че трудът на хората, които докарват доматите в щайгите, трябва да се уважава и че тези хора съществуват, коментира пред Радио Пловдив доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. 

Снимка

България отстъпи много от своите позиции като производител и износител на плодове и зеленчуци, призна ученият. Според доц. Димитрова, един от пътищата за преоценка на българското производство са кампаниите и срещите с производителите. 

Но, можем да се възползваме и от един европейски механизъм - т. нар. европейски схеми за качество за регистриране на продукти със защитено наименование за произход и защитено географско указание. Те дават защита и популяризират именно такива продукти, които са свързани с конкретно място и са географски реферирани, посочи доц. Десислава Димитрова.

От миналата година по инициатива на българския евродепутат Момчил Неков у нас се провежда кампанията "Да защитим българския вкус", чиято основна цел е намирането на български продукти, които да получат европейския знак за качество. 

Това гарантира на производителите популярност и е оценка на техния труд, но също им помага да се борят с нелоялната конкуренция, коментира Димитрова. Тя съобщи, че куртовският розов домат е един от претендентите за такъв знак

Доц. Десислава Димитрова е и координатор за България на световната организация „Бавна храна“ (Slow Food). Една от нейните основни мисии е запазването на местните гастрономически традиции, насърчаване отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни. 

През 1986 година писателят Карло Петрини и няколко негови приятели приготвят спагети и ги раздават на минувачите на Пиаца ди Спаня в Рим. Така те протестират срещу отворянето на първия МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food (Бавна храна) - организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.

Подпомагането на местните производства в България е наболяла нужда, категорична е доц. Десислава Димитрова.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12