Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия договориха план за спиране на огъня в Сирия

| обновено на 10.09.16 в 11:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Истински своеобразен дипломатически маратон предшества постигнатото споразумение между държавния секретар на САЩ Джон Кери и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Той задмина дори и преговорите в Москва от преди два месеца между двамата първи дипломати. В края на разговорите руският министър на външните работи донесе на отразяващите журналисти пица и водка, като каза, "че пицата е от САЩ, а водката от Русия".

Съединените щати и Русия се споразумяха за план за спиране на огъня в Сирия и полагането на основи за мирен процес.  Договореното примирие предстои да влезе в сила в понеделник, 12 септември. Ако действието му продължи 7 дни, американските и руските военни части ще започнат атаки срещу радикалните групировки "Ан Нусра" и ИДИЛ. 

Москва и Вашингтон се договориха да създадат общ разузнавателен център, който да определя кои от воюващите сили в Сирия са умерена опозиция и кои са джихадисти. Освен това планът определя зони, забранени за полети на сирийската правителствена авиация. Според Джон Кери, това ще сложи край на безогледните бомбардировки над населени места, а Сергей Лавров каза, че правителството в Дамаск ще се подчини. Държавният секретар Джон Кери, с доза предпазливост, отбеляза следното: 

Ако това споразумение остане в сила, ще видим значително намаляване на проявите на насилие в Сирия, както и хуманитарни доставки в Алепо или там, където са най-необходими. След период на отслабване на насилието, Съединените щати и Русия ще предприемат общи стъпки, за да изолират и победят терористичните групировки, които добавиха неизмеримо много към страданията и нещастието на Сирия. Ще подпомогнем и политически преход, което е единственият начин да постигнем траен край на тази война.

Руският външен министър Лавров заяви: Ние и Съединените щати се задължаваме да направим всичко, което зависи от нас, за да може всички заинтересовани страни да спазват договореностите, съдържащи се в нашите документи. Сирийското ръководство е запознато от нас с тези договорености и е готово да ги изпълнява. Така че, ще направим всичко по силите си, въпреки че е ясно, че далеч не всичко зависи от нас.

В пресконференцията в Женева взе участие и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който приветства резултатите от преговорите. Той увери, че Организацията ще продължи с усилията си да доставя хуманитарна помощ за засегнатите от бойните действия райони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!