Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават се три фонда за реализиране на проекти за градско развитие

Лиляна Павлова

Три фонда - един за столицата и по един за Южна и за Северна България, ще финансират европейски проекти за градско развитие през новия програмен период, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на провелата се днес в Пловдив информационна кампания по Оперативната програма "Региони в растеж". Павлова увери, че продължаването на програмата за саниране на панелните жилища в страната ще бъде гарантирано с новия държавен бюджет.

Стартовият капитал на Фонда за Южна България е 95 милиона лева. Създава се и фонд за проекти в областта на туризма с капитал от 100 милиона лева. Като най-мащабен проект в областта на инфраструктурата за Пловдив министър Павлова определи изграждането на четирилентовия път Пловдив-Асеновград на стойност 25 милиона. Пари за саниране на сградите ще има, като през 2017 г. финансирането ще бъде на 100%. Сключените до сега договори са над 2 000. 850 пък са сградите в процедура и за всяка от тях договорът е финансово обезпечен, подчерта Павлова:

Народното събрание да гласува закона за държавния бюджет 2017 г. с допълнителната държавна гаранция от още един милиард към Българската банка за развитие, за да можем да вървим и да процедираме с тях напред при същите условия, които имаме и тази година, да останат и 2017 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!