Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удължи отново част от санкциите срещу Русия

ЕС за пореден път удължи действието на част от пакета санкции срещу Русия, заради незаконното анексиране на Крим и сепаратизма в Източна Украйна.
С още половин година – до 15 март 2017 се удължава забраната за пътуване и замразяването на финансови авоари за 146 физически и юридически лица, които ЕС смята за отговорни за подронването на териториалната цялост и суверенитета на украинската страна.
Списъкът с руски политически и държавни дейци, както и членове на силите за сигурност на Русия и на новосъздадения държавен апарат в Крим е осъвременен, допълват от пресслужбата на Съвета. Освен членове на държавната Дума, забрана за влизане на европейска територия има за сепаратистите от Донецка и Луганска област в окупираната източна Украйна. В листата се открояват хора като президентът на Чечения Рамзан Кадиров, лица от близкото обкръжение на руския президент Путин, като Сергей Чемезов, ръководител на държавни компании от военнопромишления комплекс, Юрий Ковалчук - един от най-големите акционери в "Банк Россия", ген. Валерий Герасимов - началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската Федерация и други.
Всяко продължаване срока на наказателните мерки се взема с пълно единодушие от правителствените представители на съюза в Брюксел.
Освен днешния черен списък, в сила до януари 2017 са още икономически мерки срещу отделни сектори на руската икономика.
Евросъюзът наложи и значителни ограничения на икономическите отношения с Крим и Севастопол. Те също ще продължат поне до лятото на следващата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!