Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивско историческо общество за татарите в България

Първи гост през есенния сезон на Пловдивско Историческо Общество е етнологът д-р Стоян Антонов, председател на Българското хералдическо дружество и преподавател в Пловдивския университет. 

Разговорът ще бъде за татарите в българската история, както и за  Чингис хан и великите монголски ханове.

Стоян Антонов е автор на изследвания и книгата ""Татарите в България". Той представя  историята и етногенезиса на кримските татари, преселенията им и животът им в България, техните обичаи и бит. 

Наследниците на кримските татари живеят и до днес в България, но все повече се асимилират и не могат да бъдат разпознати, казва д-р Антонов. Но някои от тях пазят обичаите и езика.

Стереотипното мислене възприема татарите като орда, племе, като нещо, което е  в дъното на ада, което няма нищо човешко. Но трябва да сеправи  разграничение. Говорим за наследниците на богатата култура в кримското царство, в което са съжителсствали православни, атолици, ислямисти,юдаисти.  

 Срещата е  в клуб "Петното на Роршах" на ръба на "Капана"  от  19ч. 

Интервюто с д-р  Стоян Антонов е в звуковия файл. 

Снимка

Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27