Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдивско историческо общество за татарите в България

Първи гост през есенния сезон на Пловдивско Историческо Общество е етнологът д-р Стоян Антонов, председател на Българското хералдическо дружество и преподавател в Пловдивския университет. 

Разговорът ще бъде за татарите в българската история, както и за  Чингис хан и великите монголски ханове.

Стоян Антонов е автор на изследвания и книгата ""Татарите в България". Той представя  историята и етногенезиса на кримските татари, преселенията им и животът им в България, техните обичаи и бит. 

Наследниците на кримските татари живеят и до днес в България, но все повече се асимилират и не могат да бъдат разпознати, казва д-р Антонов. Но някои от тях пазят обичаите и езика.

Стереотипното мислене възприема татарите като орда, племе, като нещо, което е  в дъното на ада, което няма нищо човешко. Но трябва да сеправи  разграничение. Говорим за наследниците на богатата култура в кримското царство, в което са съжителсствали православни, атолици, ислямисти,юдаисти.  

 Срещата е  в клуб "Петното на Роршах" на ръба на "Капана"  от  19ч. 

Интервюто с д-р  Стоян Антонов е в звуковия файл. 

Снимка

Още от категорията

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни  д-р Антония Първанова , специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален..

публикувано на 02.12.20 в 17:22
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и директорът на болницата д-р Цветан Дафов

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

В Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания "Света Петка Българска" се постъпва с направление от личния лекар или от пулмолог. Лечебното заведение е на подчинение на Минитерството на здравеопазването, а през ноември бе посетено от вицепремиера и минитър на туризма Марияна Николова.  Ние..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно

Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.   Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план? Тази криза не се управлява и това..

публикувано на 02.12.20 в 16:07

ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите

"ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях", смята политологът Иво Инджов.  Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално..

публикувано на 02.12.20 в 15:12

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си. „ Дъщеря ми е на 2 годинки в момента,..

публикувано на 02.12.20 в 14:39