Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 06.11. ще берем плодовете на добрия избор на ГЕРБ

ГЕРБ ще регистрира кандидатите на партията за президент и за вицепрезидент Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев в Централната избирателна комисия.

Цецка Цачева е два мандата начело на Народното събрание, от всички неща, важни за президентството, тя разбира най-много като юрист, парламентарист, от години познаващ цялото законодателство - минало и което следва да мине. Т.е. и сега работи с всички партии, каза при представянето лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Търсим за коментар народните представители от ПП ГЕРБ Пловдив. Депутатът Петър Петров за очакваната надпревара и за силните страни на Цецка Цачева и Пламен Манушев.

Радио Пловдив: Моля да ни кажете вашето вълнение, съответно и кои са силните страни на г-жа Цачева, на които ще заложи партията?

Петър Петров: Действително много съм развълнуван от избора на изпълнителната комисия и лично на г-н Борисов за нашите кандидати за президент и вицепрезидент, защото виждате вие само за десет години партията успя да изгради кадри, които са доказани в обществения живот. Погледнете само кандидатите, които бяха – ми то г-жа Фандъкова, Митко Николов, г-жа Цачева, Томислав Дончев – това са изключителни хора, които се раздадоха през тези десет години и доказаха, че са истински управленци и отговорни за държавата.

За първи път България ще има възможност да издигне жена – президент.  Жената, знаете, като създател, като домакин на бащиното огнище, юристът, доказал се във втори парламент, човекът, който при много конфликтни ситуации се намесваше и успяваше да реши тежки проблеми било то с опозицията, с управляващите, въобще тандемът, който се сформира г-жа Цачева и г-н Манушев смятам, че няма да има конкуренция народната политическа сцена.


Радио Пловдив: Г-н Манушев, вицеадмирала, как го познавате него, с какво бихте го представили?

Петър Петров: Така ми се разви политическия живот, че с г-жа Цачева и с г-н Манушев сме в добри много близки отношения както служебни, така и лични. Изключителен човек, дисциплиниран, патриот, доказал се човек в кариерата, минал през всички стъпала на военното развитие, човек, който в последно време се занимаваше изключително с военна история, знаете тези книги, в които той беше участник за Първата световна война, за боя при Тутракан, изключително добре ще си паснат и двамата като управленци и мисля, че този път ГЕРБ намери точното съотношение между жената – президент и мъжа – вицепрезидент, който пък  ще може да е полезен със съвети в управлението на армията, патриотичното минало  на България. Въобще много съм обнадежден и мисля,  че след шести ще берем плодовете на този избор.

Радио Пловдив: Всички казват на този етап – социолози и политолози, че ви очакват два тура – ще отидете на балотаж?(

Петър Петров: Възможно е. Възможно е, защото много кандидати има и се очаква да се пръснат гласовете, но мисля, че по време на кампанията те и двамата ще се докажат и ще покажат някои страни от техния характер, които досега не са били известни на избирателя и по този начин имат шанс според мене и на първи тур.

Радио Пловдив: Социалните мрежи прегряха от коментари за тази номинация – номинацията на Цецка Цачева и веднага се разпространиха снимки затова как тя се снима в чужди държави със снаряжение бойно, също така как пее на едно тържество. Лично за вас какво говорят тези коментари?

Петър Петров: Знаете ли, че г-н Борисов каза, че ние няма да водим кампания на компроматите, ние  си продължаваме с проблемите за бъдещето, а тя като жена, като майка е изключително любвеобилен човек. Знаете ли, синът й, аз не ги знаех тези подробности, е студент в Америка и бил един от най-добрите математици човек, на който имало някакъв астероид кръстен на негово име – това дете да го възпиташ, да го изгледаш, това може да го направи само една истинска майка. 

Радио Пловдив: Кой от опонентите ви се иска сега да коментираме – кандидатът на лявото Румен Радев или някой друг, примерно дясното Трайчо Трайков?

Петър Петров: Който и да е  – било Трайчо Трайков, било генерал Радев ние никога няма да погледнем с компроматна война към тях. Нека да се води една истинска битка, да се доказват и този, който спечели състезанието да е един истински президент на България. Точно от такъв човек обединител имаме нужда, а не от хора, които да разделят и да противопоставят обществото. Точно тук е силата на г-жа Цецка Цачева. Аз я наблюдавам през тези две години. Знаете ли колко пъти са явяват проблеми около било дневен ред, дадени казуси, намеси ли се тя нещата се решават.  И много добре е подготвена като юрист, това което ще е необходимо на президента. В кампанията може да е малко по-трудно, но пък после като президент мисля, че няма да има проблеми в представянето на България пред света. 

Радио Пловдив: В интервюто тази сутрин по Българската национална телевизия Цецка Цачева заяви, че амбицията й е  да получава подкрепа и извън моята партия, казва тя, например откъде на първи тур може да се очаква такава подкрепа, г-н Петров? От ДПС?

Петър Петров: Аз мисля, че всички честно мислещи хора и българи, които все пак очакват да вдигнем кандидатура, защото ние се превърнахме в най-голямата политическа сила и досега са се двоумели за кого да гласуват мисля, че тези гласове ще бъдат за г-жа Цачева, за г-н Манушев, вие сега ще видите в новите условия, когато се покаже неговия образ да видите какъв истински вицепрезидент ще има България – достоен човек, който заслужава тази номинация. Аз му бях на гости, той е от Генерал Тошево, но има вила между Албена и Балчик,  една скромна вила видях, многодетно семейство, брат му беше там – четирима братя и една сестра, рядко възпитани и достолепни хора.

Радио Пловдив: Говорим за вицеадмирал Пламен Манушев, нали така?

Петър Петров: Да, да.

Радио Пловдив: А да ви попитам за националния референдум партията какво отношение ще има?

Петър Петров: Значи, когато Тошко, мисля, че Тошко Тодоров ли беше този екипа на Слави и направи среща с всички политически сили някои от политическите сили като БСП и ДПС не погледнаха сериозно към тези неща, а при нас напълно нормално е ний тези да ги подкрепим и това, което е в интерес на държавата да може да призовем и нашите членове да гласуват, защото има неща, които така будят сред хората недоумение било там с процентите, които се отделят за партиите, за броя на депутати, но има и неща, които не могат да се приемат – както полицейските началници да бъдат избирани от хората, това е много специфична дейност и после как ще бъдат избирани от хората, това е много специфична дейност и после как ще могат да се контролират, които отпадната, не можаха да минат през Конституционния съд, но мисля, че нормално нашите привърженици на ГЕРБ го приемат това предизвикателство. 

Радио Пловдив: Лично вие, г-н Петров, смятате ли, че трябва да има намаляване наброя на депутатите от 240 на по-малко?

Петър Петров: Като говорим със специалисти политолози горе - долу са раздвоени мненията, защото при по-малко депутати т. н. лобизъм, влиянието сред тях ще бъде по-лесно и по-достъпно, което не е в интерес на общото представителство. Други виждания има пък, че тогава само няколко партии ГЕРБ, БСП и ДПС могат да влязат във властта, тъй че според мене подлежи в обществото голямо разискване, много анализи и това, което хората искат – глас народен, глас Божи.

Радио Пловдив: Да, дискутабелен е този въпрос. Последно, да направим е една прогноза, г-н Петров, и с това ще приключим в ефира на Радио Пловдив, как ще гласува Пловдив?

Петър Петров: Пловдив, знаете, от край време си е център дясно, но нашата амбиция на ГЕРБ е да дадем добър резултат и да помогнем в общия принос на партията за избирането на нашата президентска двойка. Аз тази дума обичам, не там чуждици „тандем” и т. н. и по този начин България има нужда от спокойствие, има нужда от просперитет, въобще да я тласнем към по-добри съдбини, за което всички  желаем и дори г-н Борисов каза, че досега са на ГЕРБ, но след един месец те са на цяла България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18