Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

459 СИК в Пловдив, кампанията започва от 7 октомври

459 ще са секционните избирателни комисии в Пловдив. Очаква се да бъдат разкрити още специални секции, както и т.нар. подвижни секции - по една за всеки район.  Въпросите за организацията на работа в 16 РИК - Пловдив са към председателя Тодор Тодоров.

Централната избирателна комисия ще даде днес данни за организацията на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум, насрочени за 6 ноември 2016 г. Това съобщиха от Комисията.

Радио Пловдив:  Какво е специфичното за тези избори – видът на бюлетината  за президент, видът на тази за националния референдум – какво ги отличава от всичко правено до днес?

СнимкаТодор Тодоров: Почти същите са като външен вид, като физически изглед. Въпросът е, че доколкото разбрах аз снощи от сайта на Централната избирателна комисия, към днес можем да кажем, че имаме 21 кандидатски листи за президент и вицепрезидент. А за новото, да не пропусна да кажа на слушателите, е, че все пак имаме възможност, опция в бюлетината за президент и вицепрезидент с гласуване „Не подкрепям никого”, т. е. имаме още едно квадратче след всички кандидатски листи, които ще бъдат поименно заложени в бюлетината, ще имаме възможност да не подкрепим никой. Това е новото, което влезе в сега действащия Изборен кодекс, който мисля, че в края на май месец влезе в сила, така че това е новото в бюлетината за президент и вицепрезидент. Опцията „Не подкрепям никого”, която ще влезе в избирателната активност, но  логично няма да бъдат към нито една от кандидатските листи преброени. За външния вид за бюлетината за национален референдум, гражданите си спомнят, че даже няма и година от последния национален референдум, по същия начин ще изглажда бюлетината. Въпросите са отделени един от друг с плътна хоризонтална черта. Такъв е видът на бюлетините като се запазва изискването, за да е валидна бюлетината за национален референдум тя да бъде в плик. Това я  отличава.

Радио Пловдив: А ще си ги искаме ли тези бюлетини или ще ни ги дават?

Тодор Тодоров: Нека да излязат методическите указания на Централната избирателна комисия, тъй като, за бюлетините казах, но това е основната разлика между двата вида избор, защото това са два абсолютно независими един от друг избори, въпреки че са в един ден. При референдума гласуването не е задължително, така както пък е заложено в Избирателния кодекс за изборите за президент и вицепрезидент. И това точно по какъв начин ще стане даването на бюлетината и плика за национален референдум трябва да го определи ЦИК с методическите указания към секционните избирателни комисии и към нас, и към районните избирателни комисии. Референдумът се провежда по специален закон – законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, там си има специален ред. Просто по два различни акта ще се проведат изборите, вървят по различен ред.

Радио Пловдив: И още нещо, което казаха вчера от ЦИК – гражданите, които не са успели да упражнят правото си на глас поради служебни или уважителни причини, могат да представят документ пред общината, с който да докажат това.

Тодор Тодоров: Това е последицата от вкарването на този елемент за задължителното гласуване. Има един чисто нов член 241 „а”, където законодателят е разписал последиците от негласуването и казват законотворците, че който не гласува в два поредни избора от един и същи вид се изважда от избирателните списъци и отива в забранителните списъци. Уважителни причини са отсъствие от страната, заболяване и други е споменал парламентът, когато е приемал тази норма, „други” това е вече широко тълкуване. Поне аз юридически като тълкувам последиците от негласуването не виждат нищо страшно за избирателите.

Радио Пловдив: А в кой отдел на общината ще ги носим тези бележки за уважителни причини?

Тодор Тодоров: Не, това ще става в районните кметства, те са органите, които работят с избирателните списъци, не при нас в голяма община. Тези процеси текат по райони, т. е. там, където си по постоянен адрес.

Радио Пловдив: Колко са секциите тази година, г-н Тодоров? Ще има ли специални тази година?

Тодор Тодоров: Секциите към момента са 459, които ги е разкрил кмета, ние сме им дали номера и сме ги утвърдили. Два дни преди изборите управителите на специалните заведения – старчески, социални или здравни заведения могат да открият специални секции. Ако управителя, ръководителя на тази институция види, че в седмицата преди изборите има повече от 10 гласоподавателите, които са в тази специализирана институция и имат право на глас той трябва да образува такава специална секция, на която после да утвърдим и номерацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота   в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите. Според "Галъп"..

публикувано на 04.11.16 в 10:09

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология...

публикувано на 27.10.16 в 15:38