Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС опрощават санкциите на този, който пръв издаде картел

Проверките на Комисията за защита на конкуренцията за наличие на картел при горивата са добра инициатива, но далеч не са единственото, което държавата може да направи, за да гарантира конкуренцията и по-ниските цени. Това коментира пред Радио Пловдив председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

Резултатите от проверките на КЗК за картел при горивата могат да се обжалват в съда, което отнема около година, за да се стигне до окончателно решение. В същото време има фактори, които също водят до по-високи цени – такива са например наличието на малко на брой складове за горива, които отговарят на изключително високите изисквания на държавата. Това води до по-малко конкуренция и от там по-високи цени. Мисля, че там е по-големият проблем, а не евентуален картел между големите доставчици на горива, коментира Богомил Николов.

Подобен проблем може да има и при големите вериги, и при аптеките, и при други браншове с големи цени. Ако сравним цените в ЕС, се оказва, че в България цените преди облагане с данъци са неоправдано високи в сравнение с Германия, например, посочи председателят на „Активни потребители“.

Подобни проверки при аптеките даже са закъснели. Те би трябвало да се случват поне на една или 2 години, защото има условия за „местни монополи“, смята Богомил Николов.

При търговските вериги напоследък като че ли има и добри новини. Те направиха предложение да има повече български стоки в магазините, а голямото многообразие е добре за потребителите. Нашата препоръка е обаче да отделят на отделни щандове имитиращите продукти от истинските, за да не заблуждават купувачите, допълни председателят на „Активни потребители“.

В ЕС се предлага опрощаване на санкцията за този, който пръв издаде картел. Така разкаяли се или разколебани търговци могат да информират навреме, защото доказването на картел е много трудно, коментира Богомил Николов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03