Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500-килограмов барабан носят в Пловдив магьосниците от YAMATO

Половинтонен тайко барабан – талисманът на легендарната японска формация барабанисти YAMATO – ще видят пловдивчани на шоуто им на 26 октомври в зала „Колодрума“.  Организаторите са наели специална техника за придвижването и монтирането на музикалния инструмент, който е акцент в най-новата програма на трупата. 


YAMATO пристигат в Пловдив с нов и много силен състав. След гигантското турне по случай 20-годишнината си, групата се преобразява, като в нея влизат млади музиканти, енергични и вдъхновени да представят най-новия спектакъл ‘Bakuon – Легенда за ритъма на сърцето’. Разбира се, в състава остават и достатъчно по-опитни барабанисти, така че връзката между поколенията не е прекъсната. Всеки един от тях ще пресъздаде емоционално и вдъхновено шоуто ‘Bakuon’, в което освен 500-килограмовия тайко барабан са включени още над 40 ударни и други инструменти.

YAMATO обещават да напуснат стереотипния образ на традиционните тайко барабанисти и да хвърлят мост между минало и настояще, създавайки едно модерно и запомнящо се представление със специфична звукова и светлинна хореография. Всичко това е в духа на идеята на най-новата им програма „爆音綺譚 Bakuon – Легенда за ритъма на сърцето“: историята за силния и постоянен пулс. 

„Ритъмът на барабаните тайко е ритъмът на нашето сърце, убедени са барабанистите от трупата.  Всеки удар на тайко барабана при YAMATO представя жизнена история, пълна с усилия и сълзи, както и със спомени, които съхраняват всеки удар от пулсиращото сърце на събралите се тук. И макар че нашето място в обширната обща история може да изглежда незначително, ние все пак се стремим да напишем нова страница в нея. Ние ще се опитаме да споделим с нашата публика един важен миг във времето, където заедно ние съществуваме”, разказаха от световноизвестната формация, изнесла над 2700 представления в 57 държави през последните 20 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Римските терми в Хисаря стават концертна зала на открито

За първи път римските терми в Хисаря ще се превърнат в концертна зала на открито.  Тази вечер от 20.00 ч. археологическият обект в парк „Момина сълза“ става сцена на джаз концерт под звездите.  Елегантен джаз ще свири китарно дуо Веселин и Петър Койчеви, както и колегата от Радио Пловдив д-р Теодор Попов (DJ Teo), който ще изпълни авторска..

публикувано на 07.09.24 в 07:58

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51