Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е сред малкото добри примери за чужди инвестиции

По данни на БНБ преките инвестиции у нас през първите 8 месеца на 2016-та година  намаляват с 33, 3 процента на годишна база. 

Според икономиста от Института за пазарна икономика Петър Ганев общата картина е такава, че през последните години чуждите инвестиции у нас са около 1 милиард – 1,5 млд. лева. Преди години, когато икономиката беше в разцвета си, те бяха в пъти  повече, припомни експертът. 

На практика в данните на БНБ не са отчетени почти никакви инвестиции през юли и август. Това не бива да е много тревожно, защото става дума за летни месеци и освен това повечето предприятия се отчитат на годишна база, поясни Ганев. По- важното е, че не успяваме да привлечем чужди капитали в нови производства и на зелено. 

Добрите примери са няколко и един от тях е  Пловдив и създадената Индустриална зона „Тракия“. Там дори бранда, който казва „Ние сме предразположени към инвестиции, елате“ работи, подчерта той.

Факторите, които оказват влияние върху чуждите инвеститори са политическия риск, намаленият кредитен рейтинг на страната заради КТБ, дефицитите в бюджета през последните години, големината на пазара, конкуренцията на съседните държави. Петър Ганев подчерта, че у нас идват инвеститори, които произвеждат, но изнасят в трети страни, защото пазарът там е по- голям. Според него обаче България генерира и положителни новини като инвестициите в IT – сектора и аутсорсинг – индустрията. 

Липсата на квалифицирани и образовани кадри също е проблем за инвеститорите и затова реформите в образованието са наложителни, подчерта анализаторът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14