Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от Пловдив искат промяна в модела на здравно осигуряване

Пловдивската лекарска колегия предлага солидарният модел да важи само за четири процента от здравната вноска. Останалите 4 процента трябва да бъдат неприкосновени, фамилни и да се натрупват в индивидуална партида. 

Това съобщи по време на дискусията за модела на финансиране на здравната система у нас  д-р Георги Кръстев, председател на РЛК – Пловдив. 

Според него в момента солидарният модел не е справедлив, тъй като държавата не внася същия процент за осигурените от нея групи, както всички останали здравноосигурени. „ В момента държавата покрива само 4% по солидарния модел, а всички, останали се осигуряваме на 8%.  

За това е справедливо  да имаме индивидуални партиди в НЗОК с натрупване, неприкосновеност и с право на унаследяване, а и с възможност за преотстъпване на нуждаещи се“,  допълни д-р Костадин Чифлигаров, зам.председател на съсловната организация. 

Пловдивските лекари са категорични, че само с индивидуални партиди е възможен контрол от страна на здравноосигурените лица и изпълнителите на медицински дейности, обвинявани в годините за източване на НЗОК. Предложението на РЛК е изпратено до Здравната комисия в НС и Комисията по бюджет и финанси. 

Потърсено е и съдействието  на депутатите – лекари от региона, които са и членове на колегията – доц. Димитър Шишков, д-р Катя Попова, д-р Джевдет Чакъров и д-р Христо Грудев, които  да инициират промени в Закона за здравното осигуряване в тази посока. 

До момента пловдивските медици са получили подкрепа и от колегите си от София  и Стара Загора, предстоят преговори с останалите регионални колегии в страната за общи действия и популяризиране на идеята.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14