Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на фаворитите са към собствените периферии

Юлий Павлов - Център за анализи и маркетинг

 Каква е картината на електоралните нагласи две седмици преди изборите. Кой печели и кой губи от кандидатпрезидентския дебат? По темата-  социологът  Юлий Павлов - Център за анализи и маркетинг 

Радио Пловдив: Можете ли да коментирате, че се заплита още повече интригата около кандидатпрезидентската кампания? Какви следи оставят публичните изяви на кандидатите в битката за избиратели на този етап?

Юлий Павлов: Не бих казал, че се заплита. Между другото, никога не е била и много заплатена. Това, което отчитаме още далеч преди да бъдат  обявени кандидатите е, че именно поради липсата на кандидати  тези избори ще бъдат, поне напърви тур, по-скоро партийни, т. е. разпределението на силите на първи тур беше ясно доста отдавна. Разбира се, детайлите, конкретните разлики се променят в хода на кампанията, но не с много. И аз мисля, че и нашите данни, които днес ще огласим към обяд от проучване, завършило в събота,, както и данните на другите агенции показват най-безспорно, че лидира кандидатът на най-голямата партия, следван от кандидата на най-голямата опозиционна партия и това е. Останалите се борят за местата от трето нататък. Засега балотажът изглежда ясен. И пак ми се иска да повторя, това никога не е лежало под съмнение.

Радио Пловдив: Сближаване  на резултати на първите двама кандидати отчетоха прогнозно всички социологически агенции. Това сочат и вашите изследвания. Очертавате ли вие по-големи или по-малки разлики, ако не  искате да назовавате точните цифри все пак?

Юлий Павлов: Не съм забелязал някой да е отчитал сближаване на резултатите за първи тур. Там разликата е доста голяма и ми се струва, че през оставащите седмици трудно може да бъде променена. Виж, за втори тур наистина всички агенции и ние включително отчитаме сближаване на резултатите. Т. е. по-голямата част от гласуването за останалите кандидати засега са склонни да подкрепят Румен Радев за втори тур срещу Цачева, затова и разликата там доста се сближават. Това нашите изследвания го потвърждават. Колко точно, разбира се, ще огласим днес.

Радио Пловдив: Към кого са адресирани посланията на фаворитите? Имам предвид извън устойчивите ядра на  партиите?

Юлий Павлов: Това, което наблюдавахме от дебата беше, че всеки от тях се адресираше не толкова към основните ядра, но и към перифериите, но към собствените периферии, към партийните периферии, не към колебаещите се избиратели.

Всеки от тях говореше основно на периферните избиратели на ГЕРБ и на другите десни партии, това беше Цецка Цачева, тъй като на втори тур ще разчита на подкрепа на останалите десни кандидати и затова говоренето й беше насочено в тази посока. В тази посока беше и нейният опит за шега, който не се прие еднозначно. Десните избиратели го харесаха, а тези, които са леви – не. Но целта не беше да се хареса на левите или центристки избиратели. Целта беше да обедини около себе си  десните избиратели. Докато пък Румен Радев се обръщаше към симпатизантите на БСП, но и към симпатизантите на останалите леви кандидати с идея да ги привлече за втори тур. И нашето изследване показва и оценката за дебата е противоречива и до голяма степен зависи от партийните симпатии и пристрастия на наблюдавалите дебата.

Радио Пловдив: Това, което обаче най-много пролича от коментарите в мрежата беше, че станахме свидетели на клишета и на опорни точки и като че ли тази двойка, която се явява този път в двойка на опоненти, разбира се, може да стане двойка от сътрудници, което на този етап е невъзможно, но по начина, по който беше воден дебата. Това ли е, което направи впечатление на вас експертно?

Юлий Павлов: Да, да, тук сте абсолютно права. Първо, няма нищо лошо, защото хубаво е да сме спокойни, че който да е избран за президент ще има една приемственост във външната политика на страната, тъй като има едно фиксиране върху това, че президента бил главнокомандващ на армията. Да, той е главнокомандващ, но без особени възможности да командва. Истинската функция на президента е, че той фактически е втори външен министър. И ако води различна политика както беше с Плевнелиев през последните две години нещата не са много добри за страната. Поне засега тук не виждам съществени различия в тези двама кандидати. Другата причина е, че Румен Радев е доста неподготвен и той принуден да се придържа в коридора от клишета, който му е зададен от екипа, който го подготвя. При Цецка Цачева пък това си е стил на поведение, тя поначало така се държи, тоя е нейният стил, който между другото не се различава много от стила на доста западни жени на високи постове в политиката.

Радио Пловдив: Т. е. можете ли да кажете, че в този дебат имаше победител и победен?

Юлий Павлов: Нека да изчакаме да обявя данните от изследването като по-важното е не дали е имало победител или победен, а по-важно е дали някой е успял да  привлече на своя страна периферни избиратели и дали е успял да промени съотношението на силите спрямо това преди дебата.

Радио Пловдив: Г-н Павлов, с какво нарушеното мълчание на ДПС повлия на разпределението на симпатиите?

Юлий Павлов: ДПС решиха да не изчакват до последния момент какво ще правят ДОСТ и все пак да подкрепят кандидат на първи тур, с което поставиха ДОСТ пред доста сложен избор. Друг е въпросът, че неговата подкрепа за Цецка Цачева и по-скоро целувката на смъртта, но факт е, че той беше поставен в трудно положение. Докато Движението за права и свободи без да изкарва всичките си симпатизанти, примерно половината от тях т. е. около 200 хиляди спокойно могат да класират своя кандидат на четвърто място, а ако изкарат максимума от своите сили биха могли дори на трето да го поставят. Така че те ще демонстрират своята доста стабилна позиция и още по-важно ще имат сериозен аргумент в преговорите за втори тур и при сближаването на втори тур, което се очаква, много е възможно цената на ДПС силно да нарасне.

Радио Пловдив: В тази посока ли очаквате и големите изненади до деня на провеждане на президентския вот?

Юлий Павлов: Честно казано, аз не очаквам изненади. То една от изненадите, поне в изследванията, вече е налице – един несистемен кандидат се класира някъде между системните играчи, примерно между Трайков и Дочева се вклинява г-н Марешки, теке че тук вече има някаква изненада. Протестният вот не се разпилява, а се концентрира върху човек, който обаче е познат, не се опитва за първи път да влезе в политиката, отскачайки от трамплина на своите бизнес постижения.

Радио Пловдив: Благодаря за този коментар. Юлий Павлов – социолог, Център за анализи и маркетинг,  ще огласи днес картината на електоралните настроения точно две седмици преди изборите. 

Чуйте звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота   в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите. Според "Галъп"..

публикувано на 04.11.16 в 10:09

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология...

публикувано на 27.10.16 в 15:38