Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Разград беше открит барелеф на възрожденския учител и общественик Никола Икономов

ОУ "Никола Икономов"

В Деня на народните будители в Разград беше открит барелеф на възрожденския учител и общественик Никола Икономов. Паметната плоча е поставена на фасадата на училището, носещо името на възрожденския просветител, поставил началото на светското образование в Разград.
Днес е ден на почит, ден на преклонение, каза директорът на основното училище "Никола Икономов" Виктория Георгиева на тържественото честване на Деня на народните будители, когато се проведе и церемонията по откриването на паметната плоча с барелефа на първия възрожденски учител в Разградския край, посветил образованието на светска основа.
Никола Икономов е един от най-бележитите възрожденци в Разград. Той е от генерацията просветни дейци, които през първата половина на 19-и век осъществяват у нас прехода от килийно към учителско светско образование.
Барелефът на Никола Икономов е дело на скулптора Румен Русев, учител по изобразително изкуство в училището, носещо името на възрожденския просветител, а паметната плоча е направена с помощта на семейство родители на възпитаник на учебното заведение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!