Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички прогнози за изхода от балотажа, направени сега, са лъжа

| обновено на 04.11.16 в 16:02

Очертава се втори тур на президентските избори, има съществено нарастване на избирателната активност в хода на кампанията и желание да се гласува както в избора на президент, така и в националния референдум, динамиката в подкрепата за част от кандидатите води до разместване на позиции в хода на кампанията. Това сочат данните от последното преди изборите представително проучване на "Алфа рисърч". То е осъществено между 31 октомври и втори ноември сред 1034 граждани и сравнява нагласите на избирателите от началото и края на кампанията. 

69 на сто от реално пребиваващите в страната избиратели са заявили решението си да участват в изборите, което означава между 3,8 и 4 милиона души. Възможно е избирателната активност да надхвърли леко 4 милиона. Делът на колебаещите се дали да гласуват остава малък и не се очаква допълнително интензивно нарастване на избирателната активност.

С най-голяма вероятност балотажът ще бъде между Цецка Цачева и Румен Радев. Броени дни преди вота 26,3 на сто от решилите да участват подкрепят Цачева и това е максимално близо до резултата, който ще бъде открит в урните в неделния ден. Социолозите отчитат 22,5 на сто подкрепа за Румен Радев. В хода на кампанията се получава сближаване на позициите между двамата кандидати, като се регистрира се лек отлив на гласоподаватели за Цачева и обратния процес – на мобилизация на левия електорат при Радев.

Дяволът винаги е в детайлите, така Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ коментира проучването на агенцията, която оглавява. Тя уточни, че ценното в проучването е, че то сравнява резултатите от началото на кампанията и в нейния край.

Това което отчитат социолозите от „Алфа рисърч“ е сближаване на резултатите между Цецка Цачева и Румен Радев. Смущаващо е, че Цецка Цачева засега губи от подкрепата си в големите градове, а те досега винаги са гласували за ГЕРБ. Възможно е да има и промяна обаче до деня на вота, коментира Димитрова..

Според нея любопитното е, че подкрепата при Румен Радев е дошла от мобилизация на симпатизантите на левицата и се наблюдава феномен, при който малките кандидати в ляво – Ивайло Калфин и Татяна Дончева са загубили от своята подкрепа. Техни симпатизанти се пренасочиха към доминиращата лява кандидатура, подкрепената от БСП – тази на Румен Радев.

Обикновено на първи тур вотът е партиен, доколкото на втори избирателите пренасят гласове към водещите двама кандидати, като отчитат своите генеарални предпочитания. В тази кампания обаче погледите се насочиха главно към първите двама в президентската надпревара.

Красимир Каракачанов е трети кандидат, но на голяма дистанция от първите двама, Пламен Орешарски увеличи подкрепата си, като подкрепен от ДПС до 6.9%. И другият успешен кандидат, който увеличи подкрепата си, е Веселин Марешки. И това преформатиране на кампанията като кампания за втори тур, т.е. съсредоточие към първите двама кандидати, ощети другите в надпреварата. Затова и Трайчо Трайков и Татяна Дончева не успяха да постигнат по-добър резултат, дори загубиха от своите подкрепящи гласове, посочи Боряна Димитрова.

Според проучването между 12 и 15 на сто от хората още не са решили за кого да гласуват, но голяма част от тях ще отидат до урните. Така че и техните гласове могат да наклонят везните. В рамките на висока изборна активност обаче всичко е възможно, така че изненадите не са изключени, добави Димитрова.

Тя каза още, че информационната кампания около квадратчето „не подкрепям никого“ е дала възможност на хората да разберат, че това не е опция, която наистина да изразява протестен вот, нито да изберат кандидати, зад които да застанат. Затова и намаля броят на хората, които ще гласуват така – едва 6% са те.

За първи път на президентска кампания в България на първи тур двамата кандидати общо събират под 50 процента от гласовете на избирателите. Досега винаги е било обратното и на балотаж са се преразпределяли по-малък брой гласове. Сега ще се случи друго – на втори тур кандидатите ще трябва да съберат голям брой гласове – близо 1 600 гласа. Така че всякакви прогнози за резултата от балотажа сега са неверни, те просто са лъжа, каза в заключение Боряна Димитрова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36