Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската прокуратура разследва кампанията за излизане на Великобритания от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидери на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз може да бъдат вкарани в затвора, ако се докаже, че са нарушили избирателния закон, поднасяйки подвеждаща информация на гласувалите в референдума.

Британската кралска прокуратура разглежда оплакване, че гласоподавателите в референдума са били подведени от кампанията за напускане на организацията, която е нарушила избирателния закон. Обвиненията са внесени в канцеларията на главния прокурор Алисън Сондърс от група адвокати и обикновени граждани, подкрепени от професор Боб Уот, експерт по избирателно право в Университета в Бирмингам. Боб Уот заяви за Асошиейтед прес, че когато хората гласуват в референдум, на тях трябва да им бъде поднасяна истината, а не да бъдат подвеждани и лъгани.

Екипът твърди, че кампанията за напускане е изопачила истината с твърденията, че Европейският съюз струва на британския данъкоплатец 350 милиона паунда седмично, както и че Турция ще се присъедини към съюза. Друго обвинение е, че кампанията си е послужила с имената на видни личности и компании, за които е твърдяла, че подкрепят напускането на съюза, а това не отговаря на истината.

Кампанията за оставане също не е подмината в критиките на екипа, но внеслите обвиненията смятат, че тя далеч не е нарушила закона в такава степен, както привържениците на напускане на съюза.

Ако прокуратурата прецени, че лидерите на кампанията за напускане на Европейския съюз са нарушили избирателния закон, някои от тях, включително настоящият външен министър Борис Джонсън, могат дори да бъдат вкарани в затвора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството на Великобритания очаква бърз отговор от Върховния съд за Брекзита

Британското правителство заяви, че очаква бърз отговор от Върховния съд, където ще обжалва решението на Висшия съд в Лондон, да се получи съгласието на парламента, преди да се задейства процедурата по излизане на Великобритания от ЕС, предаде Франс..

публикувано на 08.11.16 в 07:42

Повече от един от четирима британски младежи не разбират какво е Брекзит за страната

Над четири месеца след референдума в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз повече от един от четирима британски младежи все още   не разбират какво означава Брекзит  за страната, съобщава британският вестник The Independent,..

публикувано на 07.11.16 в 13:11

Тереза Мей смята, че ще спази определения от нея срок за стартиране на преговорите за Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей смята, че ще спази определения от нея срок за стартиране на преговорите за Брекзит, въпреки решението на Върховния съд, че за целта ѝ е необходимо одобрението на парламента. Върховният съд на страната..

публикувано на 04.11.16 в 10:35

Според шотландския премиер в Лондон цари хаос по въпроса за Брекзит

Решението на Върховния съд показва "хаоса", който цари в британското правителство относно Брекзита. Това заяви шотландският премиер Никола Стърджън , след като по-рано днес британският Върховен съд постанови, че правителството на Обединеното кралство не..

публикувано на 03.11.16 в 17:35