Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК постави под съмнение продължаването на преговорите с Турция за пълноправно членство в ЕС

За първи път Европейската комисия постави под съмнение продължаването на преговорите с Турция за пълноправно членство в Европейкия съюз. Комисарят по разширяването Йоханес Хан представи пред външната комисия в Европейския парламент докладите за южната ни съседка и за страните-кандидатки от Западните Балкани.

Турция отстъпва от ангажиментите си за законност и демокрация, заяви Йоханес Хан. Мерките на правителството след опита за преврат миналия юли повдигат сериозни въпроси с редица нарушения на човешките права:

Тези действия, включително намеренията за връщане на смъртното наказание, все повече изглеждат несъвместими с официалното желание на Турция да стане член на ЕС. Време е Анкара да ни каже какво всъщност иска. Това е тест за доверието в нея, но и в самия ЕС.

Множество приети закони в Турция противоречат на европейските стандарти, включително тези, свързани с критериите за визова либерализация, пише в доклада на Комисията. Отпадането на визите е ключово условие за Анкара, за да пази границата от трафик на мигранти.

Македония все още има проблеми с политическите критерии за членство, става ясно от доклада за бившата Югославска република. В страната има разединяваща политическа култура и неспособност за компромиси, пише Комисията по повод тежката криза между партиите след скандала с подслушването на телефонни разговори. От 2014 г. насам състоянието на съдебната система се влошава заради политическа намеса.

Комисията все още препоръчва започване на преговори за членство, но само при условие че споразумението изцяло се изпълни, както и спешните реформи.

Страната трябва да гарантира честни парламентарни избори през декември и да си сътрудничи със съседните страни, каза още комисарят Хан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!